Ciupercile sunt cea mai buna forma de proteina in loc de carne. As mai adauga faptul ca si fasolea si toate leguminoasele pot inlocui carnea cu brio, fara mari probleme. Si nici nu au indice glicemic foarte mare, asa ca le pot consuma chiar si persoanele cu diabet daca nu au interdictie medicala in acest sens.
Astazi va ofer o reteta super simpla de ciuperci trase la tigaie, scazute cu putin ulei, in sucul lor propriu, fara prajeala, fara batai de cap. Eu nu am avut in casa ciuperci Champignon si nici hribi sau galbiori dar am avut niste ciuperci Shiitake deshidratate pe care le-am pus intr-un bol cu apa vreo 2 ore. Apoi le-am folosit ca si cum as folosi orice fel de ciuperca.
Ingrediente necesare pentru cea mai buna friptura de ciuperci:
- 20 de ciuperci Shiitake sau 1 kg de champignon
- 5-6 catei de usturoi
- sare si piper dupa gust
- 2-3 linguri de ulei
- optional ardei iute
- optional taitei de orez sau orice taitei aveti in stil asiatic sau clasici
- optional frunze de salata verde, sos de soia, suc de lamaie
Mod de pregatire al ciupercilor Shiitake:
- Lasam ciupercile Shiitake la inmuiat vreo 2 ore. Sa fie acoperite de apa, le clatim de cate ori, le schimbam apa de cateva ori.
- Ciupercile spalate si clatite se storc de apa si apoi se toaca. Eu toc ciuperca Shiitake in 2 sau in 3 parti.
- Punem ciupercile intr-un wok sau in orice tigaie, ceaun.
- Adaugam ulei peste ele, sare si piper si dam focul mic. Vor incepe sa sfaraie si le lasam asa timp de 1 minut, maxim 2 minute.
- Eu adaug uneori si ardei iute la ciuperci insa fiecare este liber sa procedeze cum doreste. Mie imi place mancarea picanta.
- Apoi adaugam o cana de apa si le lasam sa fiarba cam 10 minute la foc mediu.
- Mai adaugam o cana de apa si le mai lasam sa fiarba inca 10 minute la foc mediu.
- Mai adaugam o cana de apa si le mai lasam sa fiarba inca 10 minute la foc mediu si apoi stingem focul.
- Adaugam usturoiul pisat marunt, amestecam bine si punem capacul. Ciupercile inca mai fierb la foc mic si usturoiul isi va pastra o parte de aroma insa nu va mai fi la fel de picant si iute. Va fi perfect pentru a da o aroma frumoasa ciupercilor.
- Servim ca atare sau cu taitei si orice salata dorim.
Daca doriti, separat fierbeti cativa taitei sau paste subtiri. Le vom stropi cu putin sos de soia si sunt numai bune de servit langa ciupercile Shiitake.
Si daca chiar vreti sa impresionati familia, puneti la innabusit si niste frunze de salata verde pe care le stropiti cu suc de lamaie sa isi pastreze culoarea si le punem langa taitei si langa ciuperci. Rezultatul e mai jos.
Mai jos sunt taiteii care s-au fiert asa cum scrie pe punga. Puteti folosi si spaghete caci si eu mai fac asa cand nu am taitei chinezesti. Ii scurgem, nu ii clatim, ii amestecam cu putin ulei, o picatura, nu mult, si sos de soia. Ii trantim peste ciuperci si ii servim calzi.
Mai jos avem un vas care are gauri pe fund si sub acest vas avem o oala in care fierbe apa la foc mic. Aburii se ridica si imi oparesc salata verde. Am rupt o capatana de salata in frunze separate si le-am pus acolo. Am pus capacul si dupa 5 minute am avut salata verde oparita care inca mai este crocanta si verde si delicioasa cum nu se poate descrie in cuvinte. O stropesc cu zeama de lamaie si o pun langa ciuperci.
Deci, dragilor, ciupercile se pot servi si simple, dar si in combinatie cu cateva legume, cateva frunze de salata, ceva orice 🙂 Ca sa avem si fibre, si carbohidrati sanatosi, si antioxidanti, si proteine, tot tacamul 🙂
Va doresc sanatate maxima si mult succes in tot ce faceti!
Programeaza o sedinta de Health Coaching cu mine
Cele mai noi retete de pe site>>>