Ciupercile urechi de lemn sau ciupercile negre chinezesti sunt absolut minunate si usor de folosite. Pentru ca au calorii putine, fibre multe si nutrienti importanti, multi le considera superalimente 🙂 Si mai sunt studiate pentru efectul lor antitumoral (anticancer), anticolesterol si nu numai.
Calorii: 7 grame de ciuperci urechi de lemn in stare uscata au doar 20 de calorii
Cum se folosesc ciupercile negre chinezesti? Ei bine, sunt utilizate la fel ca orice alte ciuperci, in acelasi mod simplu. Putem sa le sotam la foc iute sau sa le innabusim la foc mic. Le putem asezona cu sare, piper, usturoi si verdeturi aromatice diverse.
Mai mult, ciupercile negre merg bine si cu taitei de orez, dar si cu orez pufos in stil asiatic.
Ce este important de retinut este ca ciupercile Urechi de lemn trebuie lasate in apa rece minim 1-2 ore inainte de pregatire. Vom vedea ca isi tripleaza volumul atunci cand sunt lasate suficient in apa. Apa se schimba de mai multe ori si incepe sa devina limpede. Ciupercile se clatesc bine, se scurg si apoi se toaca si se arunca in tigaie 🙂
Eu nu recomand folosirea ciupercilor urechi de lemn in stare cruda. Eu le recomand doar in stare preparata termic in mod corespunzator. Am o chestie cu ciupercile crude. Nu cred ca sunt prea ok dar se poate sa ma insel. Stiu ca sunt persoane care consuma ciuperci champignon crude in salate 🙂
Mai jos este o mancare asiatica simpla, delicioasa si rapida. Am sotat ciuperci urechi de lemn in putin ulei de susan. Apoi am adaugat mazare congelata, ceapa verde tocata marunt, usturoi, sare, piper, 5 Chinese Spices, sos de soia, ghimbir proaspat tocat. Este o garnitura pe care o puteti servi langa taiei de orez sau langa orez pufos 🙂
Mai jos este o poza cu ciupercile negre chinezesti asa cum sunt in punga, la vanzare. Peste ele punem apa rece si o schimbam de mai multe ori in cele 2 ore in care le lasam la inmuiat.
Dupa 2 ore de hidratat, ciupercile arata cam asa 🙂 Volumul s-a triplat deci nu va faceti griji ca nu va este suficienta punga de ciuperci deshidratate. Eu iau de obicei o punga mica de 50 de grame si este suficienta pentru 4 adulti 🙂 Punga de 50 de grame de ciuperci negre chinezesti, urechi de lemn, costa cam 10-15 lei, in functie de magazin.
Sper sa va placa acest tip de ciuperci si sa le folositi. Merita din plin, ca varietate, ca o curiozitate. Nu sunt in niciun caz mai gustoase decat Shiitake insa merita incercate ca sa le bifati de pe lista de alimente cu specific asiatic 🙂
De fapt si de drept, ciupercile negre au un gust super neutru deci nu vor schimba absolut deloc gustul mancarurilor in care le folositi. Ne bazam ca au nutrientii si antioxidantii despre care specialistii spun 🙂 Si le folosim si cand avem musafiri si vrem sa ii impresionam cu ceva nou, mai deosebit. Pentru asta chiar merita sa aveti in casa o punga de ciuperci urechi de lemn!
Sursa articol:
https://www.healthline.com/nutrition/black-fungus