Clauza de neconcurenta reprezinta o unealta deosebit de importanta pentru marii angajatori, pentru cei care au angajati valorosi, oameni care pot oricand sa plece in tabara competitiei.
Cu toate acestea, asa cum era si normal, angajatorul de la care pleci nu poate sa iti interzica in mod absolut sa iti desfasori activitatea conform profesiei tale, conform cu specializarile pe care le detii.
Sa zicem ca ai fost specialist in marketing la o mare companie producatoare de ciocolata. Da, puteti incheia o clauza de neconcurenta daca exista acord de ambele parti. Dar niciodata nu o sa vedeti in acea clauza ca vi se interzice la modul absolut sa va mai angajati ca specialist in marketing in orice companie din Romania.
Codul muncii spune: Clauza de neconcurenta isi produce efectele numai daca in cuprinsul contractului individual de munca sunt prevazute in mod concret activitatile ce sunt interzise salariatului la data incetarii contractului, cuantumul indemnizatiei de neconcurent lunare, perioada pentru care isi produce efectele clauza de neconcurenta, tertii in favoarea carora se interzice prestarea activitatii, precum si aria geografica unde salariatul poate fi in reala competitie cu angajatorul.
Tot Codul muncii spune ca o clauza de neconcurenta nu poate avea ca efect interzicerea exercitarii profesiei salariatului sau a specializarii pe care o detine.
In concluzie nu avem cui sa interzicem unui specialist in marketing sa isi mai exercite profesia. Putem doar sa respectam Codul muncii si sa alcatuim o clauza de neconcurenta rezonabila.
Rezonabil inseamna sa ii acordam indemnizatie de neconcurenta in schimbul alegerii de a nu mai presta activitatea de specialist in marketing (sau orice alta pozitie de marketing) in cadrul companiilor cu care suntem in reala competitie. Ne stim concurenta. E clara. Aici nu trebuie sa avem transferat tot know-how-ul si experienta fostului nostru angajat! Nu peste tot intr-un continent, nu la orice firma care se face marketing, nu in jumatatea de sud a globului pamantesc samd.
Sa fim sanatosi, sa avem succes in tot ce facem si spor la legislatia muncii!
Dragi cititori, va reamintesc un lucru important despre sectiunea mea de legislatia muncii. Aceste articole de legislatia muncii si managementul resurselor umane sunt pur informative. Va ajuta sa va faceti o idee mai clara despre legislatia muncii si HR. Va rog sa nu le folositi pentru a lua decizii de ordin juridic fiindca orice situatie in care va regasiti poate sa presupuna si alte variabile de care sa tineti cont, un context aparte, o situatie mai complexa sau mai aparte, informatii unice de la un caz la altul. Asadar, oricand doriti sa luati decizii juridice, este esential sa va sfatuiti cu un specialist in legislatia muncii, cu un expert in legislatia muncii, cu un consilier juridic sau cu un avocat specializat in dreptul muncii. Va recomand sa apelati la ajutor specializat daca sunteti in situatia unui conflict de munca sau credeti ca exista un conflict de munca in devenire.
Sanatate maxima si mult succes in tot ce faceti!
Owner si Creator www. marianicutar.ro | Jurnalista si Fotograf | Specializata in Legislatia Muncii, Managementul Resurselor Umane si Securitatea Muncii | Formator Autorizat | Tehnician Nutritionist