Asa cum v-am obisnuit, tratez 3 aspecte esentiale de legislatia muncii pe scurt. Asta pentru ca timpul meu este limitat si nici al vostru nu este altfel.
Discutam despre clauza penala in legislatia muncii, despre obligatia de a intelege ce semnam inainte sa semnam si fara sa mergem pe incredere, despre obligativitatea respectarii fisei de post cu aceeasi strictete cum respectam contractul individual de munca.
-> Clauza penala nu are ce cauta in legislatia muncii. Nu trebuie inserata nici in contractul individual de munca si nici in vreun act aditional.
Ce se demonstreaza a fi prejudiciu se recupereaza conform legislatiei muncii. Exista o limita de recuperare, o procedura clara, reguli conform carora putem actiona astfel incat sa se recupereze exact ce s-a constituit ca prejudiciu. Sa evaluezi dinainte este de departe incorect.
-> Oameni buni, cititi bine contractul individual de munca, actele aditionale, regulamentul intern, orice act si orice clauza. Ce nu intelegeti trebuie sa lamuriti inainte sa semnati. Sa nu va fie niciodata rusine sa cititi ce semnati. Este dreptul vostru si dati dovada ca sunteti oameni cu simtul raspunderii.
Daca simtiti ca cineva va grabeste in a semna orice act inseamna adesea ca este ceva putred la mijloc. Nu exista graba cand semnam documente. Si nici nu mergem pe incredere oricat ne-am dori sa credem ca se poate.
-> Nu faceti harcea – parcea fisele de post ale oamenilor pe care ii angajati. Daca adaugati in fisa de post a unui patiser atributii de curatenie a localului, atributii de reparatii instalatii electrice, atributii de renovari interioare samd, nu inseamna decat ca nu ati auzit niciodata de standard ocupational, fise de post, resurse umane, legislatia muncii.
Respectati fisele de post cu strictetea cu care respectati contractul individual de munca. Asa cum nu poti sa scrii bazaconii intr-un CIM, asa trebuie sa gandesti si fisa de post.
Sa avem succes in legislatia muncii!
Dragi cititori, va reamintesc un lucru important despre sectiunea mea de legislatia muncii. Aceste articole de legislatia muncii si managementul resurselor umane sunt pur informative. Va ajuta sa va faceti o idee mai clara despre legislatia muncii si HR. Va rog sa nu le folositi pentru a lua decizii de ordin juridic fiindca orice situatie in care va regasiti poate sa presupuna si alte variabile de care sa tineti cont, un context aparte, o situatie mai complexa sau mai aparte, informatii unice de la un caz la altul. Asadar, oricand doriti sa luati decizii juridice, este esential sa va sfatuiti cu un specialist in legislatia muncii, cu un expert in legislatia muncii, cu un consilier juridic sau cu un avocat specializat in dreptul muncii. Va recomand sa apelati la ajutor specializat daca sunteti in situatia unui conflict de munca sau credeti ca exista un conflict de munca in devenire.
Sanatate maxima si mult succes in tot ce faceti!
Owner si Creator www. marianicutar.ro | Jurnalista si Fotograf | Specializata in Legislatia Muncii, Managementul Resurselor Umane si Securitatea Muncii | Formator Autorizat | Tehnician Nutritionist