Stiti ce se intampla cand nu cunoastem legislatia muncii si o aplicam incorect? Nu intereseaza pe nimeni ca nu stim ce spune legea. Suntem angajatori sau reprezentanti ai departamentului de resurse umane si avem datoria sa stim legislatia muncii si chiar sa o mancam pe paine 🙂
Si stiti ce se intampla cand aplicam o sanctiune disciplinara nepotrivita? Ea poate fi atacata in instanta si au fost atat de multe situatii in care deciziile de sanctionare au fost anulate incat stim foarte bine ca trebuie sa acordam mare atentie acestui aspect.
Angajatorul trebuie sa tina cont de anumite elemente cheie atunci cand stabileste o sanctiune disciplinara:
a) imprejurarile in care fapta a fost savarsita;
b) gradul de vinovatie a salariatului;
c) consecintele abaterii disciplinare;
d) comportarea generala in serviciu a angajatului;
e) eventualele sanctiuni disciplinare suferite anterior de catre angajat.
Evident ca in functie de aceste aspecte angajatorul trebuie sa ia o anumita decizie si sa aplice sanctiunea disciplinara potrivita, nu supradimensionata, nu subdimensionata.
Nu recomand sa treceti cu vederea salariatii atunci cand abaterea disciplinara comisa de acestia a fost grava. Nu ignoram abaterile disciplinare grave. Si nu le ignoram nici pe cele mai putin grave dar le tratam in consecinta. Ignorarea abaterilor disciplinare transmite un mesaj important catre toti salariatii dvs.
Dragi cititori, va reamintesc un lucru important despre sectiunea mea de legislatia muncii. Aceste articole de legislatia muncii si managementul resurselor umane sunt pur informative. Va ajuta sa va faceti o idee mai clara despre legislatia muncii si HR. Va rog sa nu le folositi pentru a lua decizii de ordin juridic fiindca orice situatie in care va regasiti poate sa presupuna si alte variabile de care sa tineti cont, un context aparte, o situatie mai complexa sau mai aparte, informatii unice de la un caz la altul. Asadar, oricand doriti sa luati decizii juridice, este esential sa va sfatuiti cu un specialist in legislatia muncii, cu un expert in legislatia muncii, cu un consilier juridic sau cu un avocat specializat in dreptul muncii. Va recomand sa apelati la ajutor specializat daca sunteti in situatia unui conflict de munca sau credeti ca exista un conflict de munca in devenire.
Sanatate maxima si mult succes in tot ce faceti!
Owner si Creator www. marianicutar.ro | Jurnalista si Fotograf | Specializata in Legislatia Muncii, Managementul Resurselor Umane si Securitatea Muncii | Formator Autorizat | Tehnician Nutritionist