Dar daca angajatorul nu vrea sa pleci pentru ca este anul Sobolanului de metal si aduce ghinion sa schimbe echipa? Dom’le, sa fim seriosi! Nu exista munca fortata. Nu exista demisie respinsa. Nu exista demisie refuzata, ignorata, neaprobata, nesemnata, nedorita, neinregistrata, neprimita. Nu suntem la bacalaureat sa ne gandim daca am trecut sau nu examenul. In cazul demisiei iti anunti initiativa de a nu mai colabora cu respectiva companie si asta este. Daca au nevoie de tine te vor tine in preaviz si apoi vine cineva si te inlocuieste. Nu e mare scofala.
Demisia se motiveaza doar daca se doreste astfel. O mai spunem inca o data ca sa nu existe niciun dubiu. Daca salariatul doreste sa isi dea demisia si nu vrea sa spuna de ce pleaca, poate sa o faca nestingherit. Nu spune nimeni faptul ca este frumos sa procedeze asa dar legea nu ii interzice.
Ba mai mult, Codul muncii spune clar la articolul 81 faptul ca salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
Deci daca asa doreste, salariatul poate sa nu prezinte motivele pentru care are initiativa de a pleca din companie.
Desigur, eu va indemn tot timpul sa practicati moderati in tot ce faceti si sa oferiti motivele adevarate atunci cand plecati dintr-o companie si atunci cand notificati un salariat ca ii inceteaza contractul de munca in perioada de proba. Spuneti si voi celeilalte parti ca sa stie de ce se termina relatia dintre voi. Asumati-va decizia si gasiti curajul necesar sa spuneti ce aveti pe suflet. Daca vreti, evident.
Va mai reamintesc pe aceasta cale si faptul ca munca fortata nu mai este permisa de mult timp. Asa ca nu va mai ganditi la faptul ca demisia poate sa fie conditionata de anumiti factori sau de anumite dorinte ale angajatorilor. Legislatia muncii este aceeasi pentru toti si trebuie sa o cunoastem.
Pentru cititorii noi: Legislatia muncii simplificata se gaseste si aici, pe blogul meu, in postari scurte si explicate pe intelesul tuturor, in fiecare zi.
Dragi cititori, va reamintesc un lucru important despre sectiunea mea de legislatia muncii. Aceste articole de legislatia muncii si managementul resurselor umane sunt pur informative. Va ajuta sa va faceti o idee mai clara despre legislatia muncii si HR. Va rog sa nu le folositi pentru a lua decizii de ordin juridic fiindca orice situatie in care va regasiti poate sa presupuna si alte variabile de care sa tineti cont, un context aparte, o situatie mai complexa sau mai aparte, informatii unice de la un caz la altul. Asadar, oricand doriti sa luati decizii juridice, este esential sa va sfatuiti cu un specialist in legislatia muncii, cu un expert in legislatia muncii, cu un consilier juridic sau cu un avocat specializat in dreptul muncii. Va recomand sa apelati la ajutor specializat daca sunteti in situatia unui conflict de munca sau credeti ca exista un conflict de munca in devenire.
Sanatate maxima si mult succes in tot ce faceti!
Owner si Creator www. marianicutar.ro | Jurnalista si Fotograf | Specializata in Legislatia Muncii, Managementul Resurselor Umane si Securitatea Muncii | Formator Autorizat | Tehnician Nutritionist