Legislatia muncii se poate simplifica daca avem putina rabdare si daca nu luam Codul muncii ca pe un text stufos si greoi si luuung. Este lung, adevarat. Dar nu spune nimeni ca trebuie sa il parcurgem dintr-o singura rasuflare.
Parcurgem Codul muncii in timpul nostru, cu marker evidentiator in mana, articol cu articol, alineat cu alineat. Si cu o cafea mare in mana, obligatoriu. Aveti nevoie de energie sa intelegeti legislatia muncii ca la carte.
Astazi incercam sa parcurgem un singur aspect: ce beneficii au salariatii de noapte. Este un subiect important din Codul muncii si trebuie sa il intelegem ca sa stim la ce ne asteptam cand lucram noaptea sau cand avem salariati care presteaza activitate noaptea.
1. Salariatii de noapte beneficiaza:
a) fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza;
b) fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii der 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.
Asadar, salariatii de noapte beneficiaza fie de program de lucru redus, fie de spor la salariu. Acest lucru este stabilit de Codul muncii.
Angajatorii trebuie sa tina cont de legislatia muncii atunci cand isi organizeaza activitatea fiindca altfel nu se poate. Nu va temeti doar de amenzi, ci de faptul ca acolo unde legislatia muncii nu se respecta, automat se creeaza dezechilibre. Acesta este mersul lucrurilor.
Dragi cititori, va reamintesc un lucru important despre sectiunea mea de legislatia muncii. Aceste articole de legislatia muncii si managementul resurselor umane sunt pur informative. Va ajuta sa va faceti o idee mai clara despre legislatia muncii si HR. Va rog sa nu le folositi pentru a lua decizii de ordin juridic fiindca orice situatie in care va regasiti poate sa presupuna si alte variabile de care sa tineti cont, un context aparte, o situatie mai complexa sau mai aparte, informatii unice de la un caz la altul. Asadar, oricand doriti sa luati decizii juridice, este esential sa va sfatuiti cu un specialist in legislatia muncii, cu un expert in legislatia muncii, cu un consilier juridic sau cu un avocat specializat in dreptul muncii. Va recomand sa apelati la ajutor specializat daca sunteti in situatia unui conflict de munca sau credeti ca exista un conflict de munca in devenire.
Sanatate maxima si mult succes in tot ce faceti!
Owner si Creator www. marianicutar.ro | Jurnalista si Fotograf | Specializata in Legislatia Muncii, Managementul Resurselor Umane si Securitatea Muncii | Formator Autorizat | Tehnician Nutritionist