Codul muncii este un text greoi si incalcit daca il citesti pentru prima data si nu te pasioneaza deloc dreptul muncii.
Insa daca ii dai putin timp si ai un pic de rabdare s-ar putea sa realizezi ca textul Codului muncii are noima 🙂
Astazi discutam despre suspendarea contractului individual de munca.
1. Suspendarea contractului individual de munca poate interveni:
– de drept
– prin acordul partilor sau
– prin actul unilateral al uneia dintre parti.
2. Suspendarea contractului individual de munca are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator.
3. In cazul suspendarii contractului individual de munca se suspenda toate termenele care au legatura cu încheierea, modificarea, executarea sau încetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor în care contractul individual de munca înceteaza de drept.
Haideti sa dam cateva exemple de motive de suspendare a contractului individual de munca:
a) concediu de maternitate;
b) concediu pentru incapacitate temporara de munca;
c) forta majora;
d) in cazul in care salariatul este arestat preventiv, in conditiile Codului de procedura penala;
e) cand iti expira avizele, autorizatiile ori atestarile necesare pentru exercitarea profesiei.
Acestea sunt doar cateva dintre motivele pentru care se poate suspenda un contract individual de munca.
In mare cred ca am inteles ce inseamna suspendarea unui contract de munca, si anume faptul ca salariatul se afla in imposibilitatea de a mai presta activitate pentru o perioada de timp. Evident ca nu mai este platit in aceasta perioada. Salariul se acorda pentru perioadele de timp lucrate.
Dragi cititori, va reamintesc un lucru important despre sectiunea mea de legislatia muncii. Aceste articole de legislatia muncii si managementul resurselor umane sunt pur informative. Va ajuta sa va faceti o idee mai clara despre legislatia muncii si HR. Va rog sa nu le folositi pentru a lua decizii de ordin juridic fiindca orice situatie in care va regasiti poate sa presupuna si alte variabile de care sa tineti cont, un context aparte, o situatie mai complexa sau mai aparte, informatii unice de la un caz la altul. Asadar, oricand doriti sa luati decizii juridice, este esential sa va sfatuiti cu un specialist in legislatia muncii, cu un expert in legislatia muncii, cu un consilier juridic sau cu un avocat specializat in dreptul muncii. Va recomand sa apelati la ajutor specializat daca sunteti in situatia unui conflict de munca sau credeti ca exista un conflict de munca in devenire.
Sanatate maxima si mult succes in tot ce faceti!
Owner si Creator www. marianicutar.ro | Jurnalista si Fotograf | Specializata in Legislatia Muncii, Managementul Resurselor Umane si Securitatea Muncii | Formator Autorizat | Tehnician Nutritionist