Codul muncii este un text complex dar fiindca il citim zilnic si fiindca avem acces si la texte comentate si spete explicate, ajungem incet-incet sa il intelegem.
Astazi tratam un subiect extrem de interesant: modificarea contractului individual de munca se realizeaza numai prin acordul partilor?
Codul muncii spune clar urmatorul lucru: „Contractul individual de munca poate fi modificat numai prin acordul partilor.
Cu titlu de exceptie, modificarea unilaterala a contractului individual de munca este posibila numai în cazurile si în conditiile prevazute de prezentul cod. Deci Codul muncii ne spune foarte clar ca exista si modificari unilaterale a contractului individual de munca si acestea au loc in conditiile impuse de legiuitor.
Modificarea contractului individual de munca se refera la oricare dintre urmatoarele elemente:
a) durata contractului;
b) locul muncii;
c) felul muncii;
d) conditiile de munca;
e) salariul;
f) timpul de munca si timpul de odihna.
Mai sunt multe lucruri de spus pe aceasta tema. Sunt diverse situatii in care ne putem regasi si atunci prevederile codului muncii se pot interpreta diferit. Insa niciodata nu interpretam dupa ureche sau dupa cum ne convine, ci in spiritul prevederilor legale.
Asa se face ca exista si situatii in care un contract individual de munca se va modifica de catre angajator si fara acordul acestuia. Despre astfel de situatii aparte promit sa discutam intr-un articol atotcuprinzator si explicat pe intelesul tuturor cat de curand.
Dragi cititori, va reamintesc un lucru important despre sectiunea mea de legislatia muncii. Aceste articole de legislatia muncii si managementul resurselor umane sunt pur informative. Va ajuta sa va faceti o idee mai clara despre legislatia muncii si HR. Va rog sa nu le folositi pentru a lua decizii de ordin juridic fiindca orice situatie in care va regasiti poate sa presupuna si alte variabile de care sa tineti cont, un context aparte, o situatie mai complexa sau mai aparte, informatii unice de la un caz la altul. Asadar, oricand doriti sa luati decizii juridice, este esential sa va sfatuiti cu un specialist in legislatia muncii, cu un expert in legislatia muncii, cu un consilier juridic sau cu un avocat specializat in dreptul muncii. Va recomand sa apelati la ajutor specializat daca sunteti in situatia unui conflict de munca sau credeti ca exista un conflict de munca in devenire.
Sanatate maxima si mult succes in tot ce faceti!
Owner si Creator www. marianicutar.ro | Jurnalista si Fotograf | Specializata in Legislatia Muncii, Managementul Resurselor Umane si Securitatea Muncii | Formator Autorizat | Tehnician Nutritionist