Legislatia muncii este super dificila la inceput. Citesti legile si te crucesti. Nici nu stii foarte bine la ce se refera si cand vezi cate trimiteri sunt la alte legi conexe iti vine sa o iei usurel la sanatoasa.
Dar de fapt legislatia muncii se poate simplifica. V-am mai dat eu exemplul cu elefantul. Nu stiti cum se mananca un elefant? Lingurita cu lingurita! Asa si legislatia muncii. Se invata pasaj cu pasaj, articol cu articol, alineat cu alineat.
Astazi discutam despre modurile, deloc inedite, de terminare a raporturilor de munca.
Un contract individual de munca poate sa inceteze astfel:
- Prin demisie, la initiativa salariatului. El doreste sa plece si aduce la cunostinta angajatorului ca nu mai doreste continuarea colaborarii cu el.
- Prin concediere, la initiativa angajatorul. El doreste sa nu mai continue colaborarea cu salariatul si ii aduce la cunostinta acest lucru.
- Prin incetare cu acordul partilor, cand ambele parti sunt de acord ca lucrurile nu merg cum trebuie si e bine sa se desparta 🙂
- Prin notificare de incetare a raporturilor de munca in timpul perioadei de proba, din initiativa salariatului sau din initiativa angajatorului.
Fix ca la divort, daca ma intrebati pe mine. Poate sa te anunte sotul ca nu mai vrea sa continue, il poti anunta tu pe el sau puteti sa stati de vorba si sa ajungeti la concluzia ca e mai bine sa va separati si sa va cautati propria cale in viata.
Cam acestea sunt modalitatile prin care un contract individual de munca poate inceta. Nu sunt asa de dificile acum ca le-am pus pe categorii. De aici incepe circul, cand incepem sa desprindem concedierea in mai multe tipuri si incepe balciul adevarat cand ne dam seama daca legal o concediere sta sau nu in picioare.
V-am mai spus eu despre concedieri disciplinare facute pe genunchi, de azi pe maine? Sau despre concedieri pe motiv de necorespundere profesionala fara evaluare prealabila sau cu evaluare facuta doar sa fie?
Vor urma in viitoarele episoade din telenovela noastra “Legislatia muncii simplificata” 🙂 Stati aproape!
Sa fim sanatosi, sa avem o zi frumoasa si succes in tot ce facem!
Dragi cititori, va reamintesc un lucru important despre sectiunea mea de legislatia muncii. Aceste articole de legislatia muncii si managementul resurselor umane sunt pur informative. Va ajuta sa va faceti o idee mai clara despre legislatia muncii si HR. Va rog sa nu le folositi pentru a lua decizii de ordin juridic fiindca orice situatie in care va regasiti poate sa presupuna si alte variabile de care sa tineti cont, un context aparte, o situatie mai complexa sau mai aparte, informatii unice de la un caz la altul. Asadar, oricand doriti sa luati decizii juridice, este esential sa va sfatuiti cu un specialist in legislatia muncii, cu un expert in legislatia muncii, cu un consilier juridic sau cu un avocat specializat in dreptul muncii. Va recomand sa apelati la ajutor specializat daca sunteti in situatia unui conflict de munca sau credeti ca exista un conflict de munca in devenire.
Sanatate maxima si mult succes in tot ce faceti!
Owner si Creator www. marianicutar.ro | Jurnalista si Fotograf | Specializata in Legislatia Muncii, Managementul Resurselor Umane si Securitatea Muncii | Formator Autorizat | Tehnician Nutritionist