Codul muncii este fascinant? Nu chiar! Mai degraba te pot atrage spetele de dreptul muncii, conflictele de munca, aspectele mai speciale. Dar si Codul muncii este un text interesant daca ai rabdare sa il parcurgi si mai ales, daca ai nervi sa il aplici asa cum spune legiuitorul in propria companie. Dati-mi un ceai de valeriana!
Revenind la oile noastre, astazi tratam un subiect interesant din Codul muncii: cum si cand se suspenda repausul saptamanal?
Codul muncii spune asa: „In cazul unor lucrari urgente, a caror executare imediata este necesara pentru organizarea unor masuri de salvare a persoanelor sau bunurilor angajatorului, pentru evitarea unor accidente iminente sau pentru inlaturarea efectelor pe care aceste accidente le-au produs asupra materialelor, instalatiilor sau cladirilor unitatii, repausul saptamanal poate fi suspendat pentru personalul necesar in vederea executarii acestor lucrari.
Salariatii al caror repaus saptamanal a fost suspendat in conditiile de mai sus au dreptul la dublul compensatiilor potrivit art. 123, alin. (2) din Codul Muncii.”
Deci sa ne imaginam un exemplu fascinant: Sa zicem ca lucram intr-o fabrica de ciocolata. Si intr-o zi, din cauza unei defectiuni la o pompa de presiune, sa zicem ca in fabrica are loc o avarie si se sparge o teava de apa. Va dati seama ca fiind vineri si fabrica fiind in pericol sa isi piarda toata productia de ciocolata si depozitul de materie prima samd, angajatii ar putea fi solicitati sa isi suspende repausul saptamanal care tocmai urma sa aiba loc, sambata si duminica.
Din punctul meu de vedere, si contabilul ar putea sa dea o mana de ajutor. Si specialistii SSM ar trebui sa vina sambata si duminica sa mute cutii si sa faca tot posibilul sa ajute. Pana la urma este compania din care noi ne luam salarii si unde avem un loc de munca pe care, sper eu, il iubim!
Impreuna si la bine, si la greu.
Sa aveti succes in tot ce faceti si spor la legislatia muncii!
Dragi cititori, va reamintesc un lucru important despre sectiunea mea de legislatia muncii. Aceste articole de legislatia muncii si managementul resurselor umane sunt pur informative. Va ajuta sa va faceti o idee mai clara despre legislatia muncii si HR. Va rog sa nu le folositi pentru a lua decizii de ordin juridic fiindca orice situatie in care va regasiti poate sa presupuna si alte variabile de care sa tineti cont, un context aparte, o situatie mai complexa sau mai aparte, informatii unice de la un caz la altul. Asadar, oricand doriti sa luati decizii juridice, este esential sa va sfatuiti cu un specialist in legislatia muncii, cu un expert in legislatia muncii, cu un consilier juridic sau cu un avocat specializat in dreptul muncii. Va recomand sa apelati la ajutor specializat daca sunteti in situatia unui conflict de munca sau credeti ca exista un conflict de munca in devenire.
Sanatate maxima si mult succes in tot ce faceti!
Owner si Creator www. marianicutar.ro | Jurnalista si Fotograf | Specializata in Legislatia Muncii, Managementul Resurselor Umane si Securitatea Muncii | Formator Autorizat | Tehnician Nutritionist