Codul muncii nu este un text greoi decat daca nu ii dai timp sa isi dezvaluie logica. Dar daca ii dam timp si avem rabdare, legislatia muncii nu mai este chiar asa de greoaie. O explicam pas cu pas 🙂 Iar Codul muncii il intelegem mai bine cand il avem comentat de un expert din domeniu. Va recomand chiar si Codul muncii explicat din alti ani decat din 2020, cu singura conditie sa stiti ce s-a mai actualizat intre timp.
Evident, asa cum va sfatuiesc mereu, cautati sa intelegeti legislatia muncii alaturi de specialisti din domeniu. Mergeti la conferinte, seminarii, la cursuri de perfectionare, cumparati-va carti de legislatia muncii si asigurati-va ca ramaneti la curent cu toate actualizarile din domeniu.
Astazi disecam intocmai ca la ora de biologie un aspect interesant din legislatia muncii: poate fi preavizul mai mic de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie si 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
In cazul demisiei, Codul muncii spune ca: „Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.”
Asadar, concluzionam si noi ca tot omul faptul ca termenul de preaviz poate sa fie mai mic de 20 de zile/45 de zile. Sa nu obligam salariatii sa stea in preaviz mai mult de atat, in cazul demisiei! Aici este marea problema. Dar mai putin putem sa ii tinem in preaviz atunci cand ei isi dau demisia. Caci pana la urma preavizul la demisie este o forma de protectie pentru angajatori. Si daca angajatorii vor, atunci ei pot renunta la preavizul salariatilor atunci cand acestia isi dau demisia.
Asadar, daca ambele parti doresc, la demisie preavizul poate fi si mai mic.
Dragi cititori, va reamintesc un lucru important despre sectiunea mea de legislatia muncii. Aceste articole de legislatia muncii si managementul resurselor umane sunt pur informative. Va ajuta sa va faceti o idee mai clara despre legislatia muncii si HR. Va rog sa nu le folositi pentru a lua decizii de ordin juridic fiindca orice situatie in care va regasiti poate sa presupuna si alte variabile de care sa tineti cont, un context aparte, o situatie mai complexa sau mai aparte, informatii unice de la un caz la altul. Asadar, oricand doriti sa luati decizii juridice, este esential sa va sfatuiti cu un specialist in legislatia muncii, cu un expert in legislatia muncii, cu un consilier juridic sau cu un avocat specializat in dreptul muncii. Va recomand sa apelati la ajutor specializat daca sunteti in situatia unui conflict de munca sau credeti ca exista un conflict de munca in devenire.
Sanatate maxima si mult succes in tot ce faceti!
Owner si Creator www. marianicutar.ro | Jurnalista si Fotograf | Specializata in Legislatia Muncii, Managementul Resurselor Umane si Securitatea Muncii | Formator Autorizat | Tehnician Nutritionist