Codul muncii pe intelesul tuturor inseamna ca voi lua pasaje din Codul muncii si le voi explica pe’ndelete, in cuvinte simple, cu exemple lamuritoare. Asta ca sa intelegem toti despre ce este vorba in Codul muncii. Si ca sa nu uitam ca avem drepturi si obligatii si ca atat timp cat intelegem legislatia muncii, avem toate sansele sa o respectam cu brio.
Astazi discutam putin despre tot ce punem in Regulamentul intern. Este un document extrem de important in care avem prevederi in functie de care se ghideaza angajatorul si angajatii deopotriva. Sau asa ar trebui 🙂
Regulile de aur sunt urmatoarele:
->In Regulamentul intern se pot include prevederi si reguli privind protectia si securitatea in munca, reguli referitoare la demnitatea salariatilor, reguli cu privire la drepturile si obligatiile angajatorilor si a angajatilor, reguli privind solutionarea reclamatiilor, disciplina muncii samd. Este ca un manual de utilizare pentru firma dvs. Si este unul care poate substitui un Contract Colectiv de Munca in anumite situatii.
->Toate prevederile incluse in Regulamentul Intern trebuie obligatoriu sa respecte Codul muncii. Nu avem voie sa indoim Codul Muncii in favoarea angajatorului. Dar avem voie sa includem prevederi mai favorabile angajatilor decat prevede Codul Muncii 🙂
Exemplu: Daca in Codul muncii scrie ca salariatii beneficiaza de anumite drepturi, in Regulamentul Intern nu avem cum sa prevedem drepturi inferioare. Ori reiteram prevederile din Codul muncii, ori oferim ceva in plus angajatilor, daca se ajunge la un astfel de consens.
->Daca includem anumite prevederi in Regulamentul intern, nu inseamna ca se vor aplica. Trebuie sa fie legale, realiste si corecte.
Exemplu: Sa scrii in Regulamentul Intern ca nu se accepta rebuturi intr-o fabrica de pantofi… Well, it’s not gonna happen.
->Daca vrei sa scrii in Regulamentul Intern ca nu se accepta invoiri, surpriza este ca in Codul muncii exista invoiri. Si niciun angajator nu poate sa anuleze drepturile conferite prin lege angajatilor.
-> Daca vrei sa scrii in Regulamentul Intern ca la prima absenta nemotivata se desface disciplinar contractul de munca, adica salariatul este concediat disciplinar, nici asta nu e ok. Codul muncii are anumite reguli la concedierile disciplinare si nu ajungem in acest punct chiar asa de usor.
-> Nu poti sa scrii in Regulamentul Intern ca salariatii care pleaca mai devreme de x luni de la angajare trebuie sa isi plateasca echipamentul de protectie. De ce? Pentru ca legislatia muncii spune ca echipamentul de protectie se acorda gratuit si obligatoriu de catre angajator. Angajatorii isi asuma ca vor acorda echipament de protectie si ca unii salariati il vor primi in van. Nu poti sa ceri bani pe ceva ce legislatia muncii spune ca se acorda gratuit.
->Nu poti sa scrii in Regulamentul Intern ca pentru zilele de invoire se taie din salariu pentru ca in Codul muncii scrie clar ca nu exista invoire neplatita. Nici nu pot sa va spun cati angajati imi scriu lunar pe aceeasi problema: au fost invoiti si li s-a taiat ziua din salariu.
-> Nu poti sa scrii in Regulamentul Intern ca pentru abaterile disciplinare comise de salariati se impun amenzi disciplinare pentru ca ele sunt interzise de legislatia muncii. Nu exista amenzi disciplinare oricat de mult am dori noi sa dam o lectie rapida unui salariat care nu respecta Regulamentul Intern, Fisa Postului, Contractul de munca, Legislatia muncii sau Bunul Simt. Altele sunt caile prin care putem sa ne intoarcem impotriva unui salariat indisciplinat.
-> Orice prevedere din Regulamentul Intern incepe sa isi produca efectele din momentul in care salariatii au luat la cunostinta cu privire la aceasta. Regulamentul Intern se afiseaza la sediul angajatorului si se aduce la cunostinta salariatilor prin grija acestuia. Salariatii semneaza ca au luat la cunostinta prevederile RI si din acest moment se considera ca stiu regulile jocului si isi asuma daca le incalca. Degeaba ai scris ceva in RI daca salariatii nu au fost informati in mod oficial.
Regulamentul intern ramane un document cheie pentru care am fi dispusi sa dam bani grei ca sa il avem realizat la dunga, cu fundita 🙂 Sa fie un document beton armat, care sa nu duca in niciun fel la conflicte si nemultumiri in randul angajatilor si in acelasi timp sa ne ajute companiile sa mearga struna. Adevarul este ca acest regulament intern exista dar este in continua formare, dezvoltare si imbunatatire. Este un organism viu care trebuie sa tina pasul cu provocarile companiei, ale industriei si ale oamenilor care ne fac afacerile sa mearga.
Sa avem succes in tot ce facem si spor la legislatia muncii!
Dragi cititori, va reamintesc un lucru important despre sectiunea mea de legislatia muncii. Aceste articole de legislatia muncii si managementul resurselor umane sunt pur informative. Va ajuta sa va faceti o idee mai clara despre legislatia muncii si HR. Va rog sa nu le folositi pentru a lua decizii de ordin juridic fiindca orice situatie in care va regasiti poate sa presupuna si alte variabile de care sa tineti cont, un context aparte, o situatie mai complexa sau mai aparte, informatii unice de la un caz la altul. Asadar, oricand doriti sa luati decizii juridice, este esential sa va sfatuiti cu un specialist in legislatia muncii, cu un expert in legislatia muncii, cu un consilier juridic sau cu un avocat specializat in dreptul muncii. Va recomand sa apelati la ajutor specializat daca sunteti in situatia unui conflict de munca sau credeti ca exista un conflict de munca in devenire.
Sanatate maxima si mult succes in tot ce faceti!
Owner si Creator www. marianicutar.ro | Jurnalista si Fotograf | Specializata in Legislatia Muncii, Managementul Resurselor Umane si Securitatea Muncii | Formator Autorizat | Tehnician Nutritionist