Daune la absenta salariatului pe durata preavizului la demisie? E drum lung si anevoios, va spun de la bun inceput.
Haideti sa subliniem cateva aspecte care ne vor ajuta sa intelegem mai bine subiectul:
1. Salariatul trebuie sa isi respecte preavizul cand demisioneaza. Fair and square.
2. Absenta pe durata preavizului poate sa fie motivata sau nemotivata. Caracterul nemotivat se dovedeste dupa cercetare disciplinara iar aici este cu cantec si proceduri serioase. Viciul de procedura duce la nulitate in instanta. Graba strica treaba si razbunarea este o arma inutila.
3. Daunele pentru absentele nemotivate pot fi solicitate daca dovedim cu dovezi clare ca s-a produs un prejudiciu serios, cuantificabil, dovedit, masurabil, vizibil. Nu este de ajuns sa fiti suparati ca salariatul nu si-a respectat preavizul.
Daunele solicitate in instanta trebuie sa aiba o baza super solida. Nu puteti sa cereti estimari, valori dupa ureche, sume care vi se par rotunde. Trebuie sa veniti cu sume care sa reprezinte contracte pierdute din cauza ca salariatul a absentat nemotivat. Este doar un exemplu ca sa intelegeti cat de departe se merge cand ajungem in instanta. Si asta nu va doresc. Va doresc in schimb buna intelegere cu salariatii vostri, sa isi respecte preavizul si voi sa va respectati obligatiile fata de ei ca sa nu fie vreodata cazul sa plece in mijlocul termenului de preaviz. Caci apoi discutam despre o cu totul alta situatie, la fel de complicata.
Dragi cititori, va reamintesc un lucru important despre sectiunea mea de legislatia muncii. Aceste articole de legislatia muncii si managementul resurselor umane sunt pur informative. Va ajuta sa va faceti o idee mai clara despre legislatia muncii si HR. Va rog sa nu le folositi pentru a lua decizii de ordin juridic fiindca orice situatie in care va regasiti poate sa presupuna si alte variabile de care sa tineti cont, un context aparte, o situatie mai complexa sau mai aparte, informatii unice de la un caz la altul. Asadar, oricand doriti sa luati decizii juridice, este esential sa va sfatuiti cu un specialist in legislatia muncii, cu un expert in legislatia muncii, cu un consilier juridic sau cu un avocat specializat in dreptul muncii. Va recomand sa apelati la ajutor specializat daca sunteti in situatia unui conflict de munca sau credeti ca exista un conflict de munca in devenire.
Sanatate maxima si mult succes in tot ce faceti!
Owner si Creator www. marianicutar.ro | Jurnalista si Fotograf | Specializata in Legislatia Muncii, Managementul Resurselor Umane si Securitatea Muncii | Formator Autorizat | Tehnician Nutritionist