Regulamentul intern se redacteaza alaturi de specialisti din domeniu. Avem nevoie de specialisti in legislatia muncii, managementul resurselor umane, dezvoltare organizationala, retentie si engagement, juristi, avocati, consilieri juridici. Evident, asta daca chiar dati atentie sporita regulamentului intern.
Altfel, regulamente interne se gasesc si pe net. Se descarca sau le puteti copia cu copy paste. Ideea este ca nu toate regulamentele interne se potrivesc tuturor companiilor 🙂 E mai greu sa adaptezi un regulament intern pentru o fabrica de anvelope sa se potriveasca unei agentii de advertising. Adica, desigur, s-ar putea sa iasa ceva interesant. Si foarte creativ! Dar sa zicem ca nu o sa reflecte intru totul realitatea 🙂
Eu nu va recomand sa lasati redactarea regulamentului intern pe mana incepatorilor pentru ca este un document cheie care va poate duce la procese de toata frumusetea. Si sunt lungi, istovitoare, te costa mult si albesti inainte de vreme din cauza stresului pe care ti-l produc. Fiti zen, angajati un jurist bun, un specialist in legislatia muncii, cititi documentul cu atentie, mai cereti o parere.
Atunci cand redactam regulamentul intern trebuie sa tinem cont sa respectam dispozitiile in Codul muncii si in alte acte normative, precum si de dispozitiile din Contractul colectiv de munca aplicabil, daca exista asa ceva, la nivel de unitate.
Evident, regulamentul intern reprezinta o colectie uimitor de importanta de reguli, dupa cum ii spune si denumirea, pe care cu totii trebuie sa le respectam. Angajatorii si angajatii trebuie sa respecte clauzele regulamentului intern iar acestea trebuie sa fie 100% conform cu ce spune legislatia muncii.
Adica nu putem avea in Regulamentul Intern clauze care sa se bata cap in cap cu cele din Codul muncii si din alte legi conexe? Evident ca nu.
De aceea trebuie sa cunoastem bine legislatia muncii atunci cand redactam un astfel de document cheie.
Dragi cititori, va reamintesc un lucru important despre sectiunea mea de legislatia muncii. Aceste articole de legislatia muncii si managementul resurselor umane sunt pur informative. Va ajuta sa va faceti o idee mai clara despre legislatia muncii si HR. Va rog sa nu le folositi pentru a lua decizii de ordin juridic fiindca orice situatie in care va regasiti poate sa presupuna si alte variabile de care sa tineti cont, un context aparte, o situatie mai complexa sau mai aparte, informatii unice de la un caz la altul. Asadar, oricand doriti sa luati decizii juridice, este esential sa va sfatuiti cu un specialist in legislatia muncii, cu un expert in legislatia muncii, cu un consilier juridic sau cu un avocat specializat in dreptul muncii. Va recomand sa apelati la ajutor specializat daca sunteti in situatia unui conflict de munca sau credeti ca exista un conflict de munca in devenire.
Sanatate maxima si mult succes in tot ce faceti!
Owner si Creator www. marianicutar.ro | Jurnalista si Fotograf | Specializata in Legislatia Muncii, Managementul Resurselor Umane si Securitatea Muncii | Formator Autorizat | Tehnician Nutritionist