Legislatia muncii merita un blog unde sa fie tratate aspecte esentiale de care salariatii si angajatorii sa tina cont pentru ca relatiile de munca sa se desfasoare conform codului muncii.
Din cand in cand, in momentele in care imi amintesc faptul ca legislatia muncii trebuie simplificata si explicata pas cu pas, mai vin cu cate un articol de acest gen. Si sper sa va ajute si sa va aduca claritate, fie ca sunteti angajatori, fie ca sunteti angajati sau inspectori resurse umane.
Azi vorbim despre faptul ca la desfiintarea locului de munca salariatul are dreptul la preaviz de minim 20 de zile lucratoare.
Va mai amintesc faptul ca desfiintarea locului de munca trebuie sa aiba cauze reale si serioase si desfiintarea trebuie sa fie efectiva.
Mai mult, salariatul caruia ii desfiintam locul de munca are dreptul la indemnizatie de somaj.
Nu e simpla desfiintarea locului de munca. Un motiv bun de desfiintare, ca sa intelegeti cu ce se mananca acest subiect clasic de legislatia muncii, este faptul ca externalizam anumite servicii si atunci nu mai avem nevoie de un salariat pe un anumit post.
Exemplu: externalizam serviciile de arhivare catre o firma specializata in acest domeniu si atunci desfiintam 3 locuri de munca ale arhivarilor nostri. Daca 3 salarii fac mai mult decat plata serviciilor de arhivare, deja discutam despre o cauza reala si serioasa si de aici putem sa plecam sa construim un dosar de desfiintare a locurilor de munca. Nu tinem cont doar de economia banilor din salarii, ci si de alte aspecte.
Mai discutam despre desfiintarea locurilor de munca si despre alte subiecte de legislatia muncii.
Va salut cu drag si va doresc sanatate maxima si spor in tot ce faceti!