Dictionarul de legislatia muncii este esential oricarui practician din domeniu, indiferent ca este HR Admin, Generalist HR, inspector resurse umane samd. Trebuie sa cunoastem termenii cu care lucram zi de zi si sa ii stapanim fiindca de maniera in care respectam legislatia muncii depind salariatii pe care ii reprezentam si compania pe care o putem conduce catre progres dpdv al managementului resurselor umane.
Astazi definim actul aditional la CIM. Numele spune faptul ca este un act care face o aditie, o adaugire. Asta inseamna o completare sau chiar o modificare.
Asadar, ce este actul aditional la un contract individual de munca? Este un document prin care se modifica sau se completeaza contractul individual de munca.
Este un document scris, evident.
Este un document care va fi semnat de ambele parti, angajat si angajator. Asa se stabileste acordul comun, prin semnatura, nu prin acord verbal.
Nu este permisa reglarea unor aspecte nelegale in cadrul unui act aditional la CIM. Adica faptul ca unii angajatori pun bazaconii in actele aditionale si se gandesc la faptul ca semnarea salariatului ii exonereaza pe orice problema viitoare. Mare atentie la ce scrieti in actele aditionale fiindca faptul ca am acord bilateral nu inseamna ca legalizam o prostie.
Exemplu: Angajatorul doreste un act aditional prin care sa transforme in contract de munca pe durata nedeterminata in contract pe durata determinata. Nu, evident, nu e legal. Chiar daca salariatul semneaza, tot nu face un act legal. Renuntarea la drepturile conferite de lege nu este posibila.
Sa fim sanatosi si sa ne auzim cu bine!
PS: Dictionarul de legislatia muncii continua sa fie populat cu noi termeni de legislatia muncii. Stati aproape si nu uitati sa imi spuneti pe LinkedIn daca sunt anumite teme de legislatia muncii pe care doriti sa le regasiti pe blogul meu. Nu sunt experta dar s-ar putea sa facem impreuna indeajuns de multa lumina pe multe aspecte de legislatia muncii si managementul resurselor umane.
Dragi cititori, va reamintesc un lucru important despre sectiunea mea de legislatia muncii. Aceste articole de legislatia muncii si managementul resurselor umane sunt pur informative. Va ajuta sa va faceti o idee mai clara despre legislatia muncii si HR. Va rog sa nu le folositi pentru a lua decizii de ordin juridic fiindca orice situatie in care va regasiti poate sa presupuna si alte variabile de care sa tineti cont, un context aparte, o situatie mai complexa sau mai aparte, informatii unice de la un caz la altul. Asadar, oricand doriti sa luati decizii juridice, este esential sa va sfatuiti cu un specialist in legislatia muncii, cu un expert in legislatia muncii, cu un consilier juridic sau cu un avocat specializat in dreptul muncii. Va recomand sa apelati la ajutor specializat daca sunteti in situatia unui conflict de munca sau credeti ca exista un conflict de munca in devenire.
Sanatate maxima si mult succes in tot ce faceti!
Owner si Creator www. marianicutar.ro | Jurnalista si Fotograf | Specializata in Legislatia Muncii, Managementul Resurselor Umane si Securitatea Muncii | Formator Autorizat | Tehnician Nutritionist