Dictionarul de legislatia muncii reprezinta un proiect pe care mi-am propus sa il initiez si sa il imbogatesc atat cat pot de mult. Nu sunt experta in legislatia muncii si nici jurista. Sunt specializata in legislatia muncii si pasiunea pentru domeniu este suficienta sa pot sa va explic notiuni de legislatia muncii intr-o maniera usor de inteles.
Astazi discutam putin despre ideea de cumul de functii.
Ce inseamna notiunea? Inseamna ca avem un salariat care indeplineste 2 sau mai multe functii, in cadrul companiei sau la angajatori diferiti.
Asa cum bine stim, orice salariat are dreptul de a cumula mai multe functii, la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea.
Fac exceptie de la aceste prevederi situatiile in care prin lege sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul unor functii. Aici discutam despre exemplul unui sofer care este si specialist in securitatea muncii. Nu se poate. Nici specialistul in marketing care este si manager HR. Nici asta nu se poate. Mno…
Dar putem avea un contabil care tine contabilitatea si in cadrul unei alte companii. Important este sa nu divulge informatii confidentiale si companiile sa nu fie in niciun fel de concurenta.
Asadar, iata ce presupune ideea de cumul de functii. Cumulam functii in cadrul aceleiasi companii sau la angajatori diferiti. Functiile sa nu fie in incompatibilitate si companiile sa nu fie in concurenta. Asta conteaza. Si sa nu avem 3 contracte full-time, fiecare a cate 8 ore ca deja ne prefacem ca nu stim matematica de clasa a 2-a.
Dragi cititori, va reamintesc un lucru important despre sectiunea mea de legislatia muncii. Aceste articole de legislatia muncii si managementul resurselor umane sunt pur informative. Va ajuta sa va faceti o idee mai clara despre legislatia muncii si HR. Va rog sa nu le folositi pentru a lua decizii de ordin juridic fiindca orice situatie in care va regasiti poate sa presupuna si alte variabile de care sa tineti cont, un context aparte, o situatie mai complexa sau mai aparte, informatii unice de la un caz la altul. Asadar, oricand doriti sa luati decizii juridice, este esential sa va sfatuiti cu un specialist in legislatia muncii, cu un expert in legislatia muncii, cu un consilier juridic sau cu un avocat specializat in dreptul muncii. Va recomand sa apelati la ajutor specializat daca sunteti in situatia unui conflict de munca sau credeti ca exista un conflict de munca in devenire.
Sanatate maxima si mult succes in tot ce faceti!
Owner si Creator www. marianicutar.ro | Jurnalista si Fotograf | Specializata in Legislatia Muncii, Managementul Resurselor Umane si Securitatea Muncii | Formator Autorizat | Tehnician Nutritionist