Ce contine dosarul de personal? Dar ce este, pana la urma? Cine are tangenta cu domeniul HR stie ce este dosarul de personal si ce trebuie sa contina ca sa fie complet si corect construit.
De la bun inceput stim ca dosarul de personal reprezinta o colectie tiparita de documente care stau la baza raportului de munca cu un salariat.
Dosarul personal al salariatului cuprinde cel putin urmatoarele documente: actele necesare angajarii, contractul individual de munca, actele aditionale si celelalte acte referitoare la modificarea, suspendarea si incetarea contractelor individuale de munca, acte de studii/certificate de calificare, precum si orice alte documente care certifica legalitatea si corectitudinea completarii in registru.
Un pic mai pe larg, dosarul de personal trebuie sa contina documente precum:
- Contractul individual de munca
- Acte aditionale
- Declaratii
- Diplomele salariatului, acte studii, acte specializare samd.
- Fisa de post
- Fisa de aptitudine + Aviz psihologic, unde e cazul
- Copie CI
- CV-ul angajatului
- Oferta de angajare
- Copie livrat militar, daca e cazul
- Extras bancar pentru contul in care se livreaza salariul
- Copie permis de conducere, daca e cazul
- Declaratie privind locul functiei de baza si Casa de sanatate unde este salariatul inscris
- Declaratie cu privire la persoanele aflate in intretinere + documente
- Declaratie cu privire la procesarea datelor cu caracter personal;
- Adeverinte medicale de la medicul de familie / specialist
- Certificatul de nastere, certificatul de casatorie, certificatul de nastere al copiilor;
- Copie a carnetului de munca + adeverinte de la alte locuri de munca.
- Copie cazier, daca este cazul, in functie de locul de munca
- Documente care atesta scutiri de taxe si impozite
- Fise de evaluari
- PV-uri de primire-predare bunuri ale societatii
- Autorizatii speciale care permit salariatului sa isi desfasoare activitatea profesionala
- Orice alte documente mai sunt necesare pentru derularea contractului de munca
Acum sa ma scuzati ca nu sunt ordonate in mod extrem de logic. Vi le spun in ordinea in care imi vin mie in minte. Voi puteti sa va faceti ordinea care va place voua. Eu am vazut mii de dosare de personal si stiu ca fiecare departament de HR are propria ordine fireasca in ceea ce priveste modul in care stau documentele intr-un dosar de personal.
Ce facem cu dosarul de personal? Il pastram la locul de munca, in conditii bune. Il prezentam inspectorilor de munca veniti in control. Nu le facem o favoare, este obligatoriu.
Dosarul de personal reprezinta un lucru pe care toti angajatorii trebuie sa il detina, pentru fiecare salariat in parte. Deci nu faceti dosare doar pentru cei mai speciali dintre salariati. Toata lumea are dosar de personal, de la femeia de serviciu si pana la directorul de marketing.
La solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorii sunt obligati sa ii elibereze acestuia copii ale documentelor existente in dosarul personal, in termen de 15 zile lucratoare de la data solicitarii.
Dragi cititori, va reamintesc un lucru important despre sectiunea mea de legislatia muncii. Aceste articole de legislatia muncii si managementul resurselor umane sunt pur informative. Va ajuta sa va faceti o idee mai clara despre legislatia muncii si HR. Va rog sa nu le folositi pentru a lua decizii de ordin juridic fiindca orice situatie in care va regasiti poate sa presupuna si alte variabile de care sa tineti cont, un context aparte, o situatie mai complexa sau mai aparte, informatii unice de la un caz la altul. Asadar, oricand doriti sa luati decizii juridice, este esential sa va sfatuiti cu un specialist in legislatia muncii, cu un expert in legislatia muncii, cu un consilier juridic sau cu un avocat specializat in dreptul muncii. Va recomand sa apelati la ajutor specializat daca sunteti in situatia unui conflict de munca sau credeti ca exista un conflict de munca in devenire.
Sanatate maxima si mult succes in tot ce faceti!
Owner si Creator www. marianicutar.ro | Jurnalista si Fotograf | Specializata in Legislatia Muncii, Managementul Resurselor Umane si Securitatea Muncii | Formator Autorizat | Tehnician Nutritionist