Fisa postului reprezinta un document pe care il cunoastem inca de dinainte de angajare. Prezinta suma completa a indatoririlor de serviciu, adica ce urmeaza sa prestezi dpdv profesional la noul loc de munca.
Indatoriri si atributii de serviciu trasate una cate una, separat, analizate si eventual explicate, daca e cazul.
Evident, fisa postului este un document scris, semnat de ambele parti, angajator si angajat. Ambele parti sunt de acord cu indatoririle si atributiile de serviciu care vor reveni angajatului.
Alte sarcini si indatoriri care nu sunt prinse in fisa postului pot fi prinse ulterior, dar nu transmise verbal. Totul se face in scris, prin act aditional.
Fisa postului nu trebuie sa arate ca un mini Carnaval de la Rio. Adica nu ii puneti electricianului in fisa de post sarcini care ar trebui sa revina in mod normal unui frigotehnist sau unei secretare. Ca deh… stim si noi ideea de legislatia muncii, notiunea de fisa de post, notiunea de standard ocupational…
Deci fiecare cu meseria sa. Secretara nu trebuie sa fie si electrician. Asa ca nici electricianul nu trebuie sa fie mecanic utilaje, chiar daca il pasioneaza acest domeniu ?. Sarcinile si atributiile din fisa postului trebuie sa se potriveasca unui singur post. De aceea ii spunem fisa postului si nu fisa posturilor ?.
Daca doriti ca un angajat sa indeplineasca 2 roluri intr-o companie, trebuie sa luati in considerare semnarea unui nou contract de munca, pe langa cel initial. Deci un salariat poate avea un contract part timp de electrician si un contract part timp de contabil. Nu va opreste nimeni. Fiecare contract vine cu salarizarea lui, cu fisa de post aferenta, cu riscuri diferite.
Dragi cititori, va reamintesc un lucru important despre sectiunea mea de legislatia muncii. Aceste articole de legislatia muncii si managementul resurselor umane sunt pur informative. Va ajuta sa va faceti o idee mai clara despre legislatia muncii si HR. Va rog sa nu le folositi pentru a lua decizii de ordin juridic fiindca orice situatie in care va regasiti poate sa presupuna si alte variabile de care sa tineti cont, un context aparte, o situatie mai complexa sau mai aparte, informatii unice de la un caz la altul. Asadar, oricand doriti sa luati decizii juridice, este esential sa va sfatuiti cu un specialist in legislatia muncii, cu un expert in legislatia muncii, cu un consilier juridic sau cu un avocat specializat in dreptul muncii. Va recomand sa apelati la ajutor specializat daca sunteti in situatia unui conflict de munca sau credeti ca exista un conflict de munca in devenire.
Sanatate maxima si mult succes in tot ce faceti!
Owner si Creator www. marianicutar.ro | Jurnalista si Fotograf | Specializata in Legislatia Muncii, Managementul Resurselor Umane si Securitatea Muncii | Formator Autorizat | Tehnician Nutritionist