Dieta cu antioxidanti reprezinta un program de alimentatie in care pui accent pe alimente bogate in antioxidanti. Daca ati reusit sa mai cititi din articolele de pe blog, probabil ca ati dat peste scorul ORAC, care ne spune care este potentialul antioxidant al alimentelor pe care le consumam. Spre exemplu, alimente cu scor ORAC foarte mare, automat cu antioxidanti in cantitate mare sunt: prune uscate, cuisoare, oregano uscat, busuioc uscat, cimbru uscat, verdeturi aromatice uscate, sumac, piper, ienibahar, scortisoara etc.
Va las aici un articol cu Top 32 alimente bogate in antioxidanti si scorul ORAC explicat
Haideti sa vedem si reteta mea de pate vegetal bogat in antioxidanti. Va trebuie urmatoarele ingrediente, cu precizarea ca nu sunt batute in cuie si le puteti modifica daca doriti:
- 1 avocado copt (scoateti miezul, samburele il puteti planta in pamant si va iese un copacel decorativ de moare lumea de invidie 🙂
- 1 varf de cutit de turmeric (pudra de curcuma)
- 1 praf de piper macinat proaspat (are mai multi antioxidanti)
- 1 praf de sare
- sucul a unei jumatati de lamai sau de limeta
Pisam bine avocado si adaugam restul ingredientelor. Puteti pisa avocado cu furculita, cu pisalogul de usturoi (cel de lemn), cu pisalogul de piure de cartofi sau la blender 🙂 Va asigur ca toate aceste metode merg de minune pentru ca eu le-am folosit pe toate. In functie de cat de moale este avocado, una dintre variante va merge mai bine.
Pate-ul nostru e gata in fix 2-3 minute, cat va trebuie ca sa scoateti miezul de avocado din avocado. Va las mai jos poze cu avocado bine copt, cu miezul verde si frumos, cu samburele pe care va invit sa il plantati in ghiveci in pamanat bun si cu pomisorul de avocado dupa aproximativ 6 luni de la plantare 🙂
Samburele de avocado se pune in pamant si se uda o data la 2-3 zile. Nu inundati ghiveciul. Nu renuntati fiindca va dura cam o luna pana cand apare tulpina de avocado. Ii ia mult pana cand sparge samburele fiindca in interior se afla mugurasul care va incolti si va iesi din pamant. Deci aveti rabdare si in timp veti avea astfel de copacei prin toata casa. Eu l-am disperat pe sotul meu drag si bland. Cand vede ca mai cumpar avocado, deja stie ca o sa mai avem vreo 2-3 ghivece cu copacei. Ideea este ca sunt frumos, nu sunt altoiti, nu fac avocado, dar sunt mega frumusei. Sunt ca niste pomisori decorativi pe care nu dai niciun ban, ti-i faci cadou 🙂
Avocado se mai poate face si la blender, dupa cum va spuneam, caz in care veti obtine o spuma cremoasa si delicioasa. Ca sa fie mai usor de blenduit, eu am pus in blender si putina apa plata si cateva tije de patrunjel. Va asigur ca rezultatul este nu doar delicios, ci si foarte sanatos. Avocado este sursa de grasimi sanatoase si de fibre care ajuta la reglarea tranzitului si a colesterolului 🙂 Avocado este super sanatos si pentru ficat.
Pasta de avocado se poate servi pe paine sau pe felii de legume. Desigur ca painea castiga de obicei aceasta competitie, oricat am iubi noi legumele. Ideea este ca suntem setati sa intindem ceva bun pe paine :)) Si cu cat painea e mai buna, cu atat gustarea va fi mai … delicioasa. Voiam sa spun gustoasa :))
Deci, lasand deoparte limba romana, va invit sa cumparati avocado la plasa fiindca sunt mai ieftini si de obicei mai buni. Faza tare este ca se coc uneori pe neasteptate. Adica ii cumperi azi si sunt verzi si apoi peste 1-2-3 zile se fac maronii. Ideea este sa ii taiati inainte sa devina negri! Deci taiati unul cand este maroniu spre negru si la apasare nu este super rigid. Il sectionati pe jumatate, rotiti in orice parte doriti, scoateti samburele frumos si miezul se face pasta pentru a fi mancata.
Nu am gatiti niciodata avocado, deci nu am retete cu avocado prajit, fiert, la cuptor, in nicio alta combinatie decat crud. Evident ca si eu sunt curioasa daca merge facut ceva cu el in afara de faptul ca il facem pate si il punem in salata. Nu ca nu ar fi suficient :)))
Va salut cu drag si va mai astept la mine pe blog, sa discutam despre una, alta, un avocado, niste antioxidanti, chestii importante 🙂
Vă rog să rețineți că orice schimbare în regimul alimentar trebuie realizată în colaborare cu medicul dvs. specialist. Informațiile oferite de mine au un caracter exclusiv informativ și reflectă experiența personală în procesul de pierdere în greutate și menținere, care poate varia de la o persoană la alta. Metodele care au funcționat pentru mine pot să nu fie eficiente sau să aibă un impact redus pentru altcineva. Prin urmare, este esențial să consultați medicul înainte de a aduce orice modificare semnificativă în regimul dvs. alimentar.
Sănătate maxima și mult succes la rețete culinare sănătoase și delicioase!