Iubim ardeii iuti si nu doar in ciorba sau alaturi de tocanite. Ardeiul iute merge bine si langa un pilaf, la mancarea de fasole, la ghiveciul de legume si nu numai. Eu prefer ardeiul iute proaspat atunci cand il am la indemana insa nu as refuza niciodata o lingura de dulceata de ardei iute alaturi de orice garnitura am pe masa.
Astazi va ofer reteta mea de dulceata de ardei iute, una dintre cele mai simple retete din cate exista.
Ingrediente necesare pentru cca 3-4 borcane de dulceata de ardei iute:
- 1 kg de ardei kapia (am scos semintele)
- 10 ardei iuti rosii, verzi, de care aveti (eu nu am scos semintele fiindca eu mananc mereu ardeiul iute cu tot cu seminte pentru ca ele dau iuteala)
- 800 grame de zahar
- 300 ml otet
- un praf de sare
Modul de pregatire este simplu de tot:
- Zaharul si cu otetul se pun la foc mic. Eu am avut otet de coacaze asa ca siropul meu a capatat o culoare aramie. Lasam pe foc amestecul pana cand se formeaza un sirop gros. Amestecam din cand in cand in el cu o lingura de lemn.
- Ardeiul kapia se spala si se toaca cat mai marunt. La fel si ardeii iuti. Ideal ar fi sa ii dati prin robot dar eu nu am avut la indemana unul asa ca am tocat toti ardeii cat mai putut de marunt.
- Ardeii se pun in siropul de zahar cu otet si se lasa la fiert macar 1 ora.
- Stingem focul, lasam ardeii sa se raceasca putin si bagam blenderul vertical pana cand se face o pasta.
- Dam dulceata din nou la foc mic si lasam totul sa mai fiarba pana cand pasta se ingroasa si amestecul devine super lipicios, in sensul ca ramane gros pe lingura.
- Stingem focul. Punem dulceata in borcane si le inchidem imediat, astfel incat dulceata fierbinte sa videze borcanele de la sine.
- Borcanele inchise bine se dau la rece, intr-o camara, pe balcon, unde stiti ca aveti racoare si nu e soare.
Dulceata de ardei iute se consuma cu orice mancare doriti si pe care stiti ca ati consuma-o in mod normal cu ardei iute. Doar ca dulceata de ardei iute este si mai gustoasa, mai aromata si mai gustoasa.
Evident ca se gaseste dulceata de ardei iuti si la magazin si eu cumpar mai mereu. Insa faza cu pregatitul acasa al acestor dulceturi, gemuri, muraturi samd este ceva magic, delicios de placut, o chestie pe care unele dintre noi gospodinele o asociem cu idea de acasa, cu anotimpul rece, cu senzatia ca facem ceva practic pentru cei dragi. Nu am alta explicatie mai buna. Poate ca dulceturile noastre nici nu sunt mai gustoase decat cele de la magazin insa au farmecul lor. Sunt facute de noi si cred ca este o mare bucurie sa pregatim lucruri bune acasa, sa ne chinuim sa aflam retete, sa cerem sfatul altor gospodine, sa ne uitam apoi la camara noastra ingrijita si bogata 🙂
Sanatate maxima si mult succes in tot ce faceti!
Cititi si alte articole inspirate din dieta mediteraneana.