Eheee, daca as avea cate un banut pentru fiecare data cand mi s-a pus aceasta intrebare… As avea casuta undeva in Poiana Brasov si un jeep mic 🙂
Haideti sa lamurim putin acest aspect de legislatia muncii si sa il tratam asa cum stim noi mai bine, pe intelesul tuturor. Caci pana la urma asta inseamna legislatia muncii simplificata. Inseamna ca luam mici bucatele din codul muncii si le disecam ca la ora de biologie. Doar ca nu avem nicio broasca, avem un articol de legislatia muncii pe care multi nu il inteleg si pe care altii il pot folosi ca sperietoare pentru angajatii care nu citesc textul Codului muncii.
Angajatul care a beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionala are tot dreptul sa isi dea demisia de la angajator. Doar ca trebuie sa suporte o parte din cheltuielile cu formarea profesionala daca angajatorul a platit pentru curs si daca se afla in perioada de amortizare. Lamurim totul imediat.
Codul muncii spune ca: Intre parti se poate incheia un act aditional in care sa se stabileasca perioada in care angajatul trebuie sa lucreze pentru angajator ca acesta din urma sa isi recupereze investitia. Si este corect. Angajatorul a platit asa ca este corect ca angajatul sa stea si sa ofere servicii de calitate pentru compania in cadrul careia lucreaza.
Sa zicem ca eu ca angajator trimit un salariat, pe Cristi, la formare profesionala. Ii platesc un curs de 2000 de euro si semnam un act aditional prin care ne asumam ca timp de 1 an sa ramana in companie si sa ofere servicii pentru mine. In cazul in care Cristi doreste sa plece inainte de finalizarea acestui an, el trebuie sa dea inapoi o parte din suma pe care eu ca angajator am platit-o ca sa il trimit la specializare. Corect.
Sa zicem ca salariatul nostru, Cristi, doreste sa plece dupa doar 6 luni de la terminarea cursului. Cat va plati el?
Ei bine, el plateste o suma proportionala cu perioada ramasa din timpul asupra caruia ne-am dat acordul.
Deci 1 an are 12 luni, impartim la 6 luni cat a stat el in companie dupa finalizarea cursului si ne da suma rotunda 2. Am ales asa de dragul simplitatii calculului. Asta inseamna ca din suma de 2000 de euro mai are de platit 1000 de euro. Caci jumatate de suma deja s-a amortizat. Cunostintele de la specializare au fost folosite in contul companiei timp de 6 luni 🙂
De plecat poate pleca. Munca fortata nu se mai practica de multi ani 🙂 Deci nu exista o asemenea situatie in care omul sa doreasca sa plece si noi ca angajatori sa ii spunem ca legea nu ii da voie. Balarii
Dom’le, legislatia muncii nu e simpla dar o putem simplifica. Trebuie doar sa ne dorim sa citim codul muncii cu atentie si la nevoie sa solicitam ajutor. Ma gasiti pe LinkedIn. Maria Nicutar este numele meu. Si explic legislatia muncii din pasiune. Grea pasiune, stiu.
Dragi cititori, va reamintesc un lucru important despre sectiunea mea de legislatia muncii. Aceste articole de legislatia muncii si managementul resurselor umane sunt pur informative. Va ajuta sa va faceti o idee mai clara despre legislatia muncii si HR. Va rog sa nu le folositi pentru a lua decizii de ordin juridic fiindca orice situatie in care va regasiti poate sa presupuna si alte variabile de care sa tineti cont, un context aparte, o situatie mai complexa sau mai aparte, informatii unice de la un caz la altul. Asadar, oricand doriti sa luati decizii juridice, este esential sa va sfatuiti cu un specialist in legislatia muncii, cu un expert in legislatia muncii, cu un consilier juridic sau cu un avocat specializat in dreptul muncii. Va recomand sa apelati la ajutor specializat daca sunteti in situatia unui conflict de munca sau credeti ca exista un conflict de munca in devenire.
Sanatate maxima si mult succes in tot ce faceti!
Owner si Creator www. marianicutar.ro | Jurnalista si Fotograf | Specializata in Legislatia Muncii, Managementul Resurselor Umane si Securitatea Muncii | Formator Autorizat | Tehnician Nutritionist