Dragilor, discutam din nou despre securitatea muncii pentru ca este un subiect important si pe care, din pacate, angajatorii il cam lasa la urma, in caruta cu prosti… Ne gandim la SSM si automat ne gandim la semnarea cartilor de instruire si cam atat. Nu prea stim cu ce se mananca securitatea muncii.
Si de fapt, nu prea aflam ce este SSM decat atunci cand exista riscul de accident de munca sau unul deja s-a produs.
Dar haideti sa trecem pe cealalta parte a drumului, unde preventia este modul nostru preferat de a face treburile.
Azi discutam despre evaluarea riscurilor la locul de munca. Se face de catre evaluatori autorizati, nu de catre lucratorii desemnati. Mare atentie la aceste aspecte, caci nu oricine are voie sa faca evaluarea riscurilor la locul de munca. Nu toti ochii sunt la fel fiindca nu toti ochii au facut practica si nu au citit documente pe care evaluatorii le citesc si la care ei au avut acces pe perioada specializarii.
Deci, am stabilit ca secretara nu are voie sa faca evaluarea riscurilor la locul de munca. Chiar daca le vede si le stie pe toate. Poate sa le aduca la cunostinta evaluatorului si este un lucru minunat. Buuun…
Mai departe, sa stabilim si faptul ca daca ai facut evaluarea riscurilor acum 2 ani, este un lucru bun si te felicitam. Insa evaluarea riscurilor se realizeaza in mod continuu. Evaluatorul, care speram ca a venit fizic la locul cu pricina si nu a facut evaluarea din spatele biroului lui din alt oras decat cel in care iti conduci tu activitatea, trebuie sa isi mai faca prezenta din cand in cand. De preferinta mai des decat mai rar…
Ca sa fie bine si sa nu fie rau. Ca sa depistam daca intre timp conditiile de lucru s-au modificat, daca s-au introdus tehnologii noi de lucru, daca riscurile acelea de la bun inceput au mai ramas aceleasi ori poate s-au complicat intre timp… Ca, deh, asa tind uneori lucrurile se se complice in viata. Azi ai nevoie de crema de hidratare si trece timpul si ajungi sa cauti creme anti-rid pe rafturile magazinelor de cosmetice.
Buuun. Deci am stabilit 3 chestii importante:
- Evaluarea riscurilor se face de evaluator (si inputul din partea angajatilor dvs. conteaza si evaluatorul poate tine cont de informatiile oferite de acestia)
- Evaluarea riscurilor se face la fata locului, evaluatorul cu ochii lui adevarati noteaza tot
- Evaluarea riscurilor este un proces continuu si nestingherit, evaluatorul venind des la fata locului si avand acces la tot ce trebuie ca sa poata consemna orice risc, oricat de mic ar fi.
Cam atat, dragilor. Va invit sa tineti cont ca aceste sfaturi vin din partea mea, sunt specializata in Legislatia Muncii, Securitatea Muncii, Managementul Resurselor Umane, am ani de experienta in domeniu si ador domeniile acestea. Cu toate acestea, sfaturile mele au caracter general si nu inseamna ca trebuie sa va bazati pe ele pentru a lua decizii in afacerile dvs. Acest lucru il puteti face dupa ce va consultati cu specialistii cu care aveti contract de colaborare. Eu pot doar sa fac putina lumina si sa pun accent pe lucruri pe care le intalnim in practica si care merita atentie.
Va salut cu drag!