Dragilor, blogul este in acest moment hobby-ul meu suprem. Il ingrijesc, il cresc, il ajut sa se dezvolte pentru ca prin el ma dezvolt si eu.
Ce inseamna sa ai un blog? Inseamna sa privesti tot ce faci prin prisma unui potential articol pe blog. Da, suna aiurea dar asa incepe sa devina viata de blogger. Tai o paine sa o pui pe masa si iti dai seama ca arata asa de bine incat ai putea sa ii faci o poza si de acolo sa incepi un articol pe blog.
Ce mai inseamna sa ai un blog de nutritie? Inseamna sa te instruiesti cat mai des posibil, chiar zilnic, cu privire la ce misca in domeniul alimentatiei sanatoase. Zilnic citesti articole despre alimentatie sanatoasa, diete echilibrate, nutritie. Evident ca ai nevoie si de un curs de nutritie, macar unul de Tehnician Nutritionist sau de Consultant in Nutritie.
Mai mult, inseamna sa faci poze de fiecare data cand gatesti ceva, sau macar de fiecare data. Fiindca altfel nu poti sa iti asiguri articole suficiente pentru a tine blogul activ si in viata. Un blog are nevoie de articole noi mereu, activitate, informatii utile, lucruri de folos real pentru cititori. Or daca iti imaginezi ca poti sa faci sa mearga un blog cu 1 articol pe luna, mult succes! Eu nu am reusit.
Ce mai inseamna un blog de food? Inseamna sa iti placa mancarea, sa poti sa gatesti, sa faci uneori si 2-3 preparate culinare in paralel. Si sa nu iti pierzi nervii daca nu iti ies toate mancarurile fiindca se va intampla sa dai rateuri.
Un blog de nutritie mai inseamna sa te documentezi doar din surse reale, verificate, aprobate de medici si nutritionisti. Nu poti sa te apuci sa dai sfaturi medicale in stanga si in dreapta. Nu esti medic si daca vrei sa scrii un articol informativ, trebuie sa dai surse bune.
Un blog de food mai inseamna timp mult petrecut in bucatarie asa ca trebuie sa investesti in vesela, furculite, linguri frumoase, mici, mari, medii, boluri, fete de masa, servetele, oale, tigai, grill-uri si orice mai vreti voi.
Dragilor, un blog pe care nu il lucrezi este mort in cotet. Nu mai misca. Isi da duhul foarte rapid pentru ca Google are nevoie de continut si are nevoie de continut bun. Oamenii care iti citesc articolele si pleaca cu informatii utile se mai intorc, raman mai mult in site, dau share-uri si astfel iti cresc tie ratele de retentie si de engagement. Adica se vantura lumea la tine pe site si este viata, activitate.
Dragilor, va mai pot spune ca daca nu iti place sa bati la tastatura si sa butonezi cat e ziua de lunga, e greu sa tii un blog de orice fel, daramite unul de gatit, unde trebuie sa scrii ca lumea.
Si nu doar sa scrii, ci sa cantaresti. Aici incepe drama. Daca nu poti sa cantaresti 125 de grame de faina si sa apreciezi din ochi unele alte ingrediente, multe de altfel, e cam greu.
Food bloggingul este amuzant totusi. Te mai certi cu alte gospodine de pe grupuri ca uiti sa respecti perioada de post si publici vreo reteta cu oua sau branza, iti mai comenteaza lumea ca nu faci mancaruri romanesti suficient de autentice, se mai iau unii de tine ca nu le-au iesit negresele sau pandispanurile dar asta este viata. Nici noua nu ne ies mereu retetele si punem in principiu aceleasi ingrediente si aceleasi cantitati.
V-as mai spune sa faceti food blogging daca va place sa stati la calculator si daca va sta bine cu ochelari de protectie fiindca veti avea nevoie de unii buni in timp. Si cand iesiti afara, o sa vreti sa stati cu ochelari de soare fiindca o sa va oboseasca ochii foarte repede. De la aparatul foto treci la laptop si de acolo treci la telefonul mobil. Si inapoi la aparatul foto si apoi stai deasupra plitei ca sa faci mancare ca sa ai ce sa fotografiezi si sa pui pe blog.
Mno, delicat, dificil, frumos, pasionant.
Dar ce conteaza cel mai mult este ca la finalul zilei primesti unele mesaje care iti spun din nou de ce te-ai apucat de treaba asta. Sunt oameni care iti vor multumi pentru ca scrii, pentru ca existi, pentru ca oferi informatii de nutritie in forma simplificata. Sunt oameni care inca nu stiu ce este diabetul si cum se controleaza prin dieta.
Sunt oameni bolnavi de ficat care nu stiu ca nu au voie sa manance sarat, alcool, dulciuri si altele. Sunt tot felul de persoane care ar vrea sa traiasca sanatos si inca nu stiu de unde s-o apuce si incotro sa mearga.
Luam decizii zi de zi, multe decizii, unele majore, altele mai mici si mai marunte. Dar tot ce decidem se duce catre felul in care va arata viitorul nostru. Bun, sanatos, frumos, longeviv, plin de energie, aratos, aspectuos, cu pectorali si patratele pe abdomen.
Sa speram. Adica sa muncim ca sa fim asa pe mai incolo.
Pana atunci, salata si ceai verde in fiecare zi. Si nu uitati sa pozati tot ca nu se stie cand va trebuie o poza cu o cana de ceai sau cu o floare frumoasa, cu un citat motivational, cu o felie de chec, cu o salata cu ton etc.
In food blogging descoperi foarte rapid ca nu iti permiti sa pierzi nimic, nicio ocazie. O colega de birou isi deschide caserola de mancare si arata bine? Pac, tragi o fotografie rapid. Ceri voie, pui pe blog, creste audienta, mergi mai departe 🙂
Am eu o prietena bloggerita si zicea la un moment dat ca avea frigiderul gol, cine stie ce pe acolo, un borcan de gogonele, niste bulion, cateva iaurturi si nu multe altele. Si trebuia sa scoata in ziua aceea 2-3 retete sa puna pe blog. Si a scos. A reusit sa faca continut din mancare putina si modesta.
Asa ca nu irositi nimic. Puneti la frigider totul, cumparati la reducere, puneti la congelator, folositi cu economie, investiti intr-un aparat foto bun, laptop bun, hosting bun, domeniu bun. Si mult succes!
PS: E loc sub soare pentru toata lumea. Nimeni nu fura camila nimanui. Food bloggingul este mai bun cand suntem multe, unite, in competitie sanatoasa si proactiva.
Va doresc mult succes si sa ne vedem cu bine la conferinte de food, unde putem sa bem o cafea impreuna!