Am descoperit de curand fulgii de hrisca, de cand un coleg a fost la nutritionist si s-a intors cu o lista de alimente bune si o lista de alimente de evitat 🙂 Asa cum era de asteptat, lista cu alimente benefice si lista cu alimente rele pentru silueta imi erau familiare. Insa niciodata nu am dat multa atentie fulgilor de hrisca, pe care colegul meu ii avea in dieta si ii consuma zilnic. Ce aveti, dom’le, cu hrisca asta? Atat de buna sa fie?
Se pare ca hrisca este chiar miraculos de buna pentru dieta 🙂 De ce? Pentru ca are indice glicemic redus, are carbohidrati complecsi, adica buni, nu are grasime, nu are zahar, are proteine si are fibre. Daca asta nu este mixul perfect pentru un aliment ideal pentru slabire sanatoasa, atunci nu stiu care altul sa fie 🙂
Informatii nutritionale despre hrisca – Calcul caloric pentru consumul de hrisca:
150 de grame de hrisca fiarta si scursa contin:
145 de kcal – 4 g fibre, 34 g carbohidrati, 5 g proteine, mai putin de 1 g de lipide
Cateva motive interesante sa consumati mai multa hrisca:
- Hrisca contine quercitina, unul dintre cei mai importanti si puternici antioxidanti implicati in lupta impotriva bolilor inflamatorii si nu numai.
- Hrisca contine rutina, un polifenol cu proprietati anticancerigene si cu efect asupra nivelului grasimilor din sange.
- Hrisca este o excelenta sursa de fibre si de proteine
- Hrisca nu are gluten asa ca poate fi folosit chiar si de catre persoanele cu boala celiaca. 🙂
- Hrisca poate avea efect hipoglicemiant
- Hrisca contine Curpu, Zinc, Mangan si nu numai
- Hrisca contine toti aminoacizii de care avem nevoie si pe care altfel ii gasim in carne
- Hrisca contine vitamine B, Magneziu, Fosfor si nu numai
- Hrisca poate reduce colesterolul si sunt studii care arata acest lucru.
- Hrisca este bogata in fibre asa ca regleaza tranzitul intestinal.
- Hrisca este un aliment recomandat pentru sanatatea generala a inimii si intregului sistem cardiovascular.
- Hrisca este un aliment recomandat pentru managementul diabetului.
Cum prepar eu hrisca? Fiindca nu imi place hrisca fiarta, aleg hrisca fulgi 🙂 Se gasesc peste tot si merita din plin fiindca nu poti sa mananci mai mult de 3-4 linguri de hrisca pe zi.
Cum ii consum eu? Ii pun in iaurt, in kefir, in apa si apoi adaug gem de trandafiri, dulceata de caise, un pic de miere sau ceva dulce, care sa ma ajute sa creez o combinatie culinara gustoasa. Caci sanatoasa sigur este.
Desigur, nu o sa va mint si nu o sa va spun ca hrisca ar fi gustoasa. Nu are deloc gust, oricat am vrea sa fim noi de modesti si de smeriti. Hrisca este naspa la gust si atunci este normal sa ii adaugati voi condimente daca o vreti fiarta. Sau puteti sa ii dati drumul in ciorbe, in supe, in tocanite pe care sa le ingrosati si carora sa le cresteti aportul de nutrienti fara calorii prea multe.
Cam atat despre hrisca azi. Promit sa revin cu tot felul de combinatii delicioase in care merge introdusa hrisca fulgi crocanti 🙂
Sa fim sanatosi si sa ne hranim bine!
Surse:
https://www.healthline.com/nutrition/9-gluten-free-grains#4.-Buckwheat
https://www.healthline.com/nutrition/foods/buckwheat