Ghid complet de alimentatie in regimul pentru diabet +12 reguli de aur in diabet

Cu toate ca nu am fost diagnosticata cu diabet, am cazuri de diabet in familie si sunt sub supravegherea unui medic diabetolog pentru a preveni declansarea bolii. Ca metoda de preventie, incerc sa mananc sanatos, cat de sanatos pot, sa imi pastrez atentia asupra alimentelor cu indice glicemic redus sau mediu, sa ma hidratez suficient, sa fac miscare si sa respect sfaturile medicilor cu privire la regimul pentru diabet.

Mai mult, in urma cu 3 ani am terminat cursul de Tehnician Nutritionist si mi-am concentrat toata atentia asupra dietelor pentru ficat si pentru diabet. Cred ca Romania are nevoie de oameni mai multi care sa stie cum sa manance sanatos pentru ficatul lor si pentru a preveni instalarea diabetului si a bolilor de inima.

Astazi va ofer un ghid complet si concis pentru regimul ideal in diabet.

Alimente recomandate in regimul pentru diabet:

1. Legume diverse
2. Verdeturi aromatice si salate
3. Cereale integrale (se consuma cu portie stabilita de medic)
4. Leguminoase
5. Peste
6. Lactate degresate
7. Fructe (alegem fructele cu indice glicemic mai redus si le consumam cu portie stabilita de medic)
8. Nuci si avocado
9. Masline si ulei de masline

Alimentele contraindicate in regimul pentru diabet:
– alimente procesate
– sare in exces
– alimente hiperbogate in grasimi si produsele de origine animala cu multe grasimi
– alimente cu grasimi saturate in cantitate prea mare
– alcoolul
– bauturile indulcite
– compoturi, gemuri, dulceturi
– sucuri de fructe

Evident ca doar medicii diabetologi ne pot oferi liste complete de alimente ideale pentru noi si liste de alimente contraindicate. Acest lucru se intampla pentru ca fiecare pacient este unic si niciun caz de diabet nu este identic cu altul. Asa ca fiecare pacient trebuie sa aiba meniul sau alimentar si gramajul adecvat pentru fiecare categorie de aliment in parte.

12 Reguli de aur pentru persoanele care sufera de diabet:

1. Relaxarea si combaterea stresului sunt aspecte-cheie in gestionarea diabetului.
2. Dieta este stabilita de medic.
3. Hidratarea este esentiala in regimul pentru diabet.
4. Odihna trebuie tinuta in echilibru cu miscarea fizica. Adica nici prea multa inactivitate, nici prea mult efort fizic. Avem nevoie si de odihna, si de miscare fizica. Niciun exces nu aduce rezultate bune.
5. Cu medicul diabetolog se pot alcatui planuri de regim alimentar pentru diabet.
6. Cumparaturile se fac pe baza listelor de alimente permise si recomandate in regimul pentru diabet.
7. Mesele trebuie luate la ore regulate, nu haotic.
8. Nu faceti exces din niciun aliment, oricat ar fi de sanatos si de recomandat in regimul pentru diabet. Fiecare aliment trebui consumat cu moderatie.
9. Controlul greutatii este deosebit de important pentru persoanele predispuse la diabet si pentru cele care deja au fost diagnosticate cu diabet.
10. Glicemia trebuie monitorizata in mod regulat, fie ca sunteti predispusi sau deja diagnosticati cu diabet. Aparatul de masurare a glicemiei se gaseste la orice farmacie si se foloseste super simplu.
11. Nu gatim nimic in ulei mult, nu facem prajeli, nu gatim cu grasime multa. Mai presus de orice, nu mancam prajeli, asa ca fast foodul nu intra in discutie.
12. Nu exista notiunea de exces de alcool din moment ce nici o cantitate mica de alcool nu este benefica in diabet.

Cred ca expresia „cu moderatie” este de baza in diabet. Moderatia poate preveni declansarea diabetului si tot moderatia poate tine sub control aceasta boala pe care multi oameni nu o inteleg.

Top bauturi recomandate in regimul pentru diabet:

– apa plata si apa minerala
– ceai neindulcit
– cafea neagra neindulcita

Pare putin dar cu apa, ceai si cafea putem sa trecem cu brio prin orice zi, oricat de dificila ar fi.

Va doresc multa sanatate si mult succes in tot ce faceti!

Maria Nicutar

Specialistă în activitatea de coaching, tehnician nutriționist, blogger și fotograf, iubitoare de mâncare sănătoasă. Sunt pasionată de dieta mediteraneană, cărți de rețete culinare, mâncare asiatică și călătorii.

+ Sunt Health Coach si Tehnician Nutritionist si ofer servicii de consultanta 1 la 1 pentru stabilirea unui plan de alimentatie sanatoasa si a unei diete echilibrate, cu efecte pozitive pe termen lung.
+ Ajut persoanele care doresc sa se lase de fumat prin sedinte de Coaching.
+ Ofer Consultanta in Marketing, ajut la construirea unei viziuni clare de promovare, cu identificarea celor mai bune strategii de marketing pentru fiecare afacere in parte si cu buget cat mai corect cheltuit.
+ Ofer asistenta in identificarea si alegerea celor mai buni specialisti PPC, SEO, Mentenanta site, Design si Webdesign, Fotografie profesionala, Content si specialisti Social Media, Digital Marketing, precum si Directori de Marketing si Vanzari.

Motto-uri în viața mea: 1. Nu judeca o zi după roadele culese, ci după semințele plantate. 2. Iarba este mai verde unde o uzi. 3. Invață să vezi partea bună din orice situație. 4. Atitudinea schimbă tot. 5. Când viața îți dă lamâi, fă limonadă! 6. Nu există regrete, doar lecții. 7. Optimismul este o decizie asumată care îți va schimba toată viața începând de acum.

S-ar putea să-ți placă și...