Dragilor, de CV-uri avem nevoie ca de aer. Insa este imperios necesar sa avem CV-uri realizate ca la carte, nu documente pe jumatate realizate, nu documente care sa se opreasca in inbox-ul recrutorilor si sa nu mearga mai departe in procesul de recrutare.
Astazi aflam secretele din culise direct de la o specialista in recrutare si selectie. Asadar, vom afla ghidul complet pentru un CV perfect si care sa ne ajute sa atragem cele mai bune joburi care sa ni se potriveasca manusa.
Cine este Cristina Profeanu? Cristina Profeanu este Consultant Resurse Umane, Trainer si Coach autorizat.
Pe parcursul celor 15 ani de experienta profesionala, a avut ocazia sa invete secrete din industrii diverse, precum: Finance, Medical, Horeca, Proiectare in domeniul constructiilor.
Deviza Cristinei Profeanu in materie de recrutare si selectie: „Dincolo de CV sau profil profesional este omul. Imi face placere sa caut candidati, sa le descopar talentele, competentele, iar cand plasez candidatul potrivit in rolul potrivit si exista acea compatibilitate, eu sunt foarte fericita.”.
Cristina Profeanu ne ofera raspunsuri pretioase la 12 intrebari esentiale despre CV-ul perfect. Ghidul complet pentru un CV care ne va ajuta sa atragem cele mai bune job-uri este un ghid esential pentru orice angajat si, de ce nu, pentru orice recrutor.
Maria Nicutar: Exista CV-ul perfect sau este doar o iluzie? Daca da, ce trebuie sa contina musai?
Cristina Profeanu: Nu cred ca exista CV-ul perfect. Exista CV-uri usor de urmarit, CV-uri relevante si cel mai important, CV-uri menite sa exprime realitatea candidatului.
Un CV trebuie sa contina istoricul profesional, de la cel recent, pana la cel dintai, de la inceputul profesional al candidatului.
Trebuie sa contina studiile candidatului, competentele dobandite la cursuri sau alte programe de scolarizare.
Trebuie sa contina competentele lingvistice, compententele digitale, dar si informatii relevante pentru candidat, cum ar fi abilitatile, soft skills-urile si hobbyurile.
Maria Nicutar: Ce softuri online recomanzi candidatilor pentru a-si realiza un CV profesional cu un design atractiv?
Cristina Profeanu: Sunt multe site-uri care promveaza template-uri foarte atractive si gratuite. Un exemplu este day job, https://www.dayjob.com/free-cv-templates-427/, dar sunt si multe altele.
Maria Nicutar: Cum ne asiguram ca CV-ul nostru ajunge la recrutori, chiar daca nu sunt postate anunturi de angajare din partea companiilor dorite de noi?
Cristina Profeanu: Un canal foarte bun de cautare, dar si de gasire noi oportunitati este Linkedin-ul. Acolo ne putem extinde comunitatea si putem posta CV-ul la vedere. Recrutorii folosesc din ce in ce mai des acest canal si este foarte util.
O varianta buna este si cea de a trimite CVul catre adresa de contact a companiei vizate, in atentia HR-ului.
Maria Nicutar: Cum recomanzi sa fie redactat CV-ul? CV european, Europass, format standard?
Cristina Profeanu: in orice format. Nu am o recomandare anume, este foarte important sa fie redactat corect (ortografie, continut, exprimare).
Maria Nicutar: CV-ul perfect are o lungime ideala?
Cristina Profeanu: Ideal este sa nu aiba mai mult de 4 pagini. Sa fie usor de parcurs, sa existe coerenta.
Maria Nicutar: Este corect sa pastram in CV doar experienta profesionala si specializarile relevante pentru joburile pe care le targetam?
Cristina Profeanu: Anumiti specialisti spun ca da, trebuie trecute doar experientele relevante pentru jobul la care aplicam. Eu sunt de parere ca tot ce facem ne reprezinta si este ideal ca viitorul angajator sa ne cunoasca asa cum suntem. Daca avem mai multe experiente si specializari inseamna ca toate acele expuneri au contribuit la ceea ce suntem azi.
Maria Nicutar: Cum putem justifica pauzele de activitate profesionala din CV? Spre exemplu, cum procedam cand dorim sa nu includem in CV o experienta profesionala care nu are nicio relevanta pentru domeniul profesional pe care dorim sa il urmam in viitor?
Cristina Profeanu: Pauzele profesionale pot avea diverse motive (de la concediu de maternitate/paternitate pana la pauze de cautare efectiva pentru ca nu am gasit un job relevant sau in concordanta cu asteptarile profesionale). Eu recomand ca pauzele sa fie marcate pentru ca mereu exista un motiv intemeiat si nu este ceva de pus sub pres.
Daca avem o experienta profesionala care nu este relevanta pentru jobul vizat si nu dorim sa o includem in CV, drept pentru care ar urma o pauza, eu recomand sa trecem experienta. Acea pauza ar putea fi gresit interpretata de recrutor.
Orice job/experienta ne face mai bogati, invatam din ea si contribuie activ la ceea ce suntem.
Maria Nicutar: Cata importanta are in momentul actual prezenta pe LinkedIn? Consideri esentiala actualizarea profilului pe LinkedIn in conformitate cu informatiile din CV?
Cristina Profeanu: Prezenta pe LinkedIn are o importanta majora. Da, trebuie sa avem profil actualizat, cu informatiile din CV. Eu vad LinkedIn ca pe o carte de vizita, iar CV -ul este azi o extensie a LinkedIn.
Maria Nicutar: Un CV perfect trebuie sa contina doar informatii relevante pentru cautarea joburilor dorite. Poti sa ne dai cateva exemple de informatii care nu sunt relevante in cadrul unui CV?
Cristina Profeanu: De exemplu, daca ai experienta profesionala, nu as mai trece practica din facultate. Doar daca ai participat la un schimb de experiente Erasmus.
Nu as mai trece experientele gen promoter sau callcenter, specifice studentilor, tot in cazul in care candidatul are deja un bagaj de experiente.
Maria Nicutar: Cum este vazut un candidat care isi schimba jobul dupa 10 ani in cadrul aceleiasi companii? Cum difera perspectivele de angajare pentru salariatii foarte stabili?
Cristina Profeanu: Un candidat care isi schimba jobul dupa 10 ani in cadrul aceleasi companii este stabil, de lunga durata care isi doreste o schimbare.
Schimbarile sunt bine venite atunci cand am atins maximul intr-o companie, unde nu mai putem promova sau pur si simplu nu ne mai regasim.
Eu ma bucur cand gasesc candidati care au peste 5 ani experienta in aceasi companie.
Maria Nicutar: Cum priveste un recrutor CV-urile candidatilor care au foarte multe experienta profesionale, de durate scurte sau foarte scurte?
Cristina Profeanu: Depinde foarte mult de pozitie. Exista roluri pentru care candidatii sunt angajati pe proiecte. Si in acest caz, experientele scurte nu sunt iesite din comun.
Daca ar fi sa generalizez, candidatii cu multe experiente de durate scurte si foarte scurte nu sunt persoane foarte stabile, sunt mereu in cautarea jobului ideal care nu exista.
Sunt persoane care de regula nu fac compromisuri sau pur si simplu nu sunt foarte competente. Desigur ca exista si exceptii, dar aceasta este prima impresie care dupa interviu se confirma in 90% din cazuri.
Maria Nicutar: Ce recomandari ai pentru candidatii care au experiente profesionale foarte variate, in mai multe domenii de activitate, cursuri multiple, eterogene? Pot fi acesti candidati priviti ca fiind indecisi sau dimpotriva, foarte valorosi prin prisma bogatiei cunostintelor?
Cristina Profeanu: Multi oameni din zona recrutarii sunt de parere ca este foarte bine sa te specializezi intr-un singur domeniu, pentru a deveni treptat expert.
Din punctul meu de vedere acesti oameni cu multe experiente diverse sunt valorosi si cu o capacitate foarte mare de a se adapta. Sunt flexibili, inteligenti. Eu nu ii vad indecisi, ci curajosi.
In contextul actual, cred ca este o calitate (sa te adaptezi, sa fii cat mai complex).
Dragii mei, pe Cristina Profeanu va promit ca o voi mai ruga sa ne acorde interviuri in domeniu HR, recrutare si selectie, managementul carierei si coaching pentru dezvoltare profesionala. Sunt subiecte esentiale pentru noi toti, indiferent ca suntem entry-level, mid-level, seniori sau experti in domeniul nostru de specializare. Dezvoltare profesionala nu se opreste niciodata 🙂
Va doresc succes in tot ce faceti, sa va atingeti toate obiectivele pentru acest an si job-uri care sa va ajute sa va dezvoltati profesional si personal!