Ne place sa aflam mai multe despre legislatia muncii si despre managementul resurselor umane pentru ca intr-o buna zi ne vom lovi de chestiuni care implica aceste doua subiecte. Vom fi concediati pe nedrept sau vom avea parte de anumite forme de discriminare, vom avea cercetari disciplinare sau vom fi evaluati profesional in mod incorect?
Nu stim ce ne rezerva viitorul dar intotdeauna este bine sa cunoastem legislatia muncii ca sa nu traim cu indoieli, cu temeri, cu intrebari la care nu gasim raspunsul corect. Aici intervin eu cu postari zilnice pe legislatia muncii 🙂 Follow me!
Astazi tratam un subiect tare interesant din legislatia muncii. Pot angajatorii sa ceara informatii despre candidati de la fostii lor angajatori?
Exemplu: avem un post deschis pentru o secretara. Avem si candidate la angajare. Sa zicem ca ne dorim sa stim daca ne bazam pe ele pe termen lung si am dori sa stim care dintre ele este cea mai potrivita pentru postul nostru. Evident ca multi angajatori se vor gandi sa ceara referinte despre candidate. Cum se procedeaza?
Codul muncii spune astfel „Angajatorul poate cere informatii in legatura cu persoana care solicita angajarea de la fostii sai angajatori, dar numai cu privire la activitatile indeplinite si la durata angajarii si numai cu incunostintarea prealabila a celui in cauza.”
Deci, mare atentie! Codul muncii spune ca se poate dar trebuie sa aducem la cunostinta candidatului faptul ca ne dorim sa cerem informatii de la fostii sai angajatori. Si nu puneti alte intrebari decat cele referitoare la activitatile indeplinite si la durata angajarii.
Urmariti-ma pentru si mai multe postari de legislatia muncii si managementul resurselor umane. Nu am newsletter asa ca ma bazez sa intrati pe blogul meu ori de cate ori vreti cate o pilula de legislatia muncii 🙂
Dragi cititori, va reamintesc un lucru important despre sectiunea mea de legislatia muncii. Aceste articole de legislatia muncii si managementul resurselor umane sunt pur informative. Va ajuta sa va faceti o idee mai clara despre legislatia muncii si HR. Va rog sa nu le folositi pentru a lua decizii de ordin juridic fiindca orice situatie in care va regasiti poate sa presupuna si alte variabile de care sa tineti cont, un context aparte, o situatie mai complexa sau mai aparte, informatii unice de la un caz la altul. Asadar, oricand doriti sa luati decizii juridice, este esential sa va sfatuiti cu un specialist in legislatia muncii, cu un expert in legislatia muncii, cu un consilier juridic sau cu un avocat specializat in dreptul muncii. Va recomand sa apelati la ajutor specializat daca sunteti in situatia unui conflict de munca sau credeti ca exista un conflict de munca in devenire.
Sanatate maxima si mult succes in tot ce faceti!
Owner si Creator www. marianicutar.ro | Jurnalista si Fotograf | Specializata in Legislatia Muncii, Managementul Resurselor Umane si Securitatea Muncii | Formator Autorizat | Tehnician Nutritionist