Humusul este pasta de naut si seamana foarte mult cu fasolea batuta. Traditional se consuma in tarile orientale: Turcia, Siria, Palestina, Algeria, Egipt, Israel, Liban samd. Sunt persoane care il consuma ca atare si persoane care il prefera alaturi de salata de rosii si patrunjel sau tabbouleh. Un deliciu, va spun!
Nautul este bogat in proteine si in antioxidanti
Astazi se mananca peste tot pentru ca este deosebit de gustos si foarte sanatos. Se preteaza minunat si pentru perioada de post, cand ne trebuie cat mai multe ingrediente bogate in proteine si fibre. Iar nautul este campion la proteine. Aduce aport de proteine aproape cat o friptura, insa fara efectele adverse ale acesteia. Fara colesterol, doar proteine.
Iata reteta mea de humus gata in 15 minute:
- Deschideti o conserva de naut si scurgeti lichidul din interior. Spalati bine boabele de naut sub jet de apa rece. Clatiti bine in mai multe ape.
- Bagati nautul la blender impreuna cu 1 lingura de tahini si 2 linguri de ulei de masline, sare, piper, zeama unei lamai.
- Serviti pe paine, pe lavas, pe lipie libaneza, pe felii de ardei iute, pe frunze de andive si oricum altfel doriti. Orice combinatie se accepta ca fiind geniala!
Iata si beneficiile nautului pentru consumul nostru:
- Nautul are indice glicemic 7 deci este minunat pentru cei care tin diete low-carb si se straduiesc sa evite mancarea bogata in glucide.
- O portie de 30 de grame de naut are 50 de kcalorii, adica mega putin pentru cineva care adauga naut la o salata banala.
- O portie de 30 de grame de naut are 15% din necesarul zilnic de folat si de mangan.
- Datorita proteinelor si fibrelor din naut iti poti mentine nivelul de satietate la cote inalte timp indelungat.
- In studiile legate de consumul de naut s-a dovedit faptul ca acest aliment sustine sanatatea organismului prin reglarea nivelului glicemiei pe perioade lungi de timp.
- Nautul previne instalarea diabetului prin faptul ca indicele glicemic este redus iar continutul in proteine si fibre este bogat.
- Nautul ajuta la imbogatirea si refacerea florei bacteriene intestinale. Asta se intampla datorita fibrelor insolubile din naut.
Numai de bine din partea nautului. Este aliatul nostru pretios si ar trebui sa ii acordam mai multa atentie. Il aruncam intr-o salata, il pisam marunt si il transformam in humus, il mancam tras la tigaie cu usturoi si ulei de masline.
Cateva retete minunate veti gasi si pe blogul meu, toate cu naut ca vedeta principala. Promit sa mentin o atentie vie pentru naut pentru ca merita!
Sa fim sanatosi si sa auzim numai de bine!