Steatoza hepatica de origine nealcoolica ramane una dintre cele mai raspandite afectiuni in randul oamenilor din lumea intreaga. In cuvinte simple, reprezinta depunerea de grasime in jurul ficatului si, in timp, poate duce la afectiuni foarte serioase.
Se poate trata steatoza hepatica prin alimentatie? Si daca da, care este dieta potrivita pentru aceasta afectiune? Exista alimente benefice pe care sa le consumam pentru a ajuta insanatosirea ficatului?
Nutritionistul Gabriela Niculae Anei ne ofera cateva raspunsuri pretioase la intrebarile noastre:
Maria Nicutar: Care ar putea fi cauzele declansarii steatozei hepatice de origine nealcoolica?
Nutritionist Gabriela Niculae Anei:
Buna Maria, iti multumesc pentru invitatie. Este o initiativa excelenta si este important ca cei care te citesc sa inteleaga importanta alimentatiei pentru sanatatea noastra.
Steatoza hepatica sau ficatul gras reprezinta o acumulare de grasimi, in special trigliceride, in hepatocite (celula hepatica in care se intampla multiple procese metabolice ca detoxifierea, functia de sinteza, functia de depozit de glicogen, vitamine, productia de bila hepatica si multe altele).
Steatoza hepatica este de 2 feluri: alcoolica si nonalcoolica. Noi vom discuta despre cea nonalcoolica, care este o afectiune, din fericire, reversibila, daca schimbam obiceiurile alimentare care au dus la ea.
Cauzele sunt mai multe: obezitatea, diabetul zaharat si rezistenta la insulina, sindromul de ovar polichistic, infectia cu virusurile hepatice B si C, intoleranta la fructoza, boala Wilson, medicamentele hepatotoxice.
Steatoza hepatica are 3 stadii in functie de care este procentul de grasime deja instalat la nivel hepatic:
– Stadiul 1 sau steatoza incipienta – 5-10% grasime la nivel hepatic
– Stadiul 2 sau steatoza moderata – 10-25% grasime la nivel hepatic
– Stadiul 3 sau steatoza avansata – 25-50% grasime la nivel hepatic
Problema este ca, initial nu sunt simptome. Fara a lua masuri afectiunea avanseaza si ficatul este incarcat cu grasime, drept urmare nu mai functioneaza corect, acest lucru afectand intreg organismul.
Maria Nicutar: Alimentatia corecta poate trata steatoza hepatica de origine nealcoolica? In ce masura?
Nutritionist Gabriela Niculae Anei: Cu siguranta da, pentru ca nu exista un tratament medicamentos cu rezultate notabile si este imperios necesar ca cei cu steatoza hepatica nonalcoolica sa-si schimbe obiceiurile alimentare si sa introduca activitatea fizica in viata lor. Este importanta gestionarea greutatii prin reducerea masei grase totale si a grasimii viscerale.
Grasimea viscerala este acel tip de grasime care se afla la nivel abdominal subcutanat pe peretele abdominal cat si pe organele viscerale, iar in cazul steatozei hepatice, la nivelul ficatului.
Mai predispuse la a acumula grasime in zona abdominala sunt persoanele cu conformatia mar care pot dezvolta obezitate de tip androgin, in cazul acestor persoane grasimea este distribuita preponderent in zona superioara a trunchiului.
Maria Nicutar: Care sunt alimentele complet interzise in cazul persoanelor care sufera de steatoza hepatica si de boli de ficat in general?
Nutritionist Gabriela Niculae Anei: Complet interzis este alcoolul care este cel mai mare toxic hepatic si nu numai.
Si apoi se restrictioneaza consumul de glucide simple, grasimile trans, grasimile saturate si colesterolul exogen.
Toate aceste lucruri fac ca steatoza hepatica sa regreseze si sa nu avanseze catre patologii mult mai severe, celula hepatica fiind plina de grasime se distruge si in felul acesta se poate ajunge la necroza, regenerare nodulara care duce la fibrozarea ficatului.
Si apoi, ficatul este fabrica noastra, el se ocupa zilnic de peste 500 de fenomene metabolice, este responsabilitatea noastra sa avem grija de el si sa il mentinem sanatos.
Maria Nicutar: Exista alimente care pot contribui in mod puternic la insanatosirea ficatului si eliminarea depozitelor de grasime din jurul ficatului?
Nutritionist Gabriela Niculae Anei: Da, exista alimente benefice de care ne putem folosi: toate alimentele care contin omega 3 printre care pestele gras (somon, hering, sardine), uleiul de peste (krill) si ficatul de cod, semintele de in, chia si canepa, nuci, uleiul de masline.
Alimentele bogate in fibre: cerealele integrale, legume, verdeturi, fructe.
Totodata, exista studii care arata ca un consum moderat de cafea opreste evolutia steatozei hepatice catre fibroza datorita unor compusi din cafea care se numesc polifenoli.
Alimente bogate in vitamina E: avocado, migdale, sparanghel, ardei rosu, papaya, masline.
Alimente bogate in vit B3 (niacina): cereale integrale, ton, somon, nuci, pui, curcan, sparanghel, ciuperci, avocado, spanac, drojdia inactivata.
In primul rand planul alimentar, in aceste cazuri, ar trebui sa vizeze scaderea in greutate, sa fie unul echilibrat si sa nu fie facut prin infometare pentru ca sunt studii care arata ca o slabire rapida in urma dietelor restrictive poate duce catre steatoza hepatica din cauza eliberarii in circulatie a unei cantitati mari de acizi grasi, ficatul fiind unul dintre organele responsabile cu metabolizarea si eliminarea compusilor ramasi in urma intr-un proces de slabire.
Ritmul slabirii trebuie sa fie :0,5-1 kg /saptamana in asa fel incat sa nu aducem daune oganismului nostru.
In al doilea rand, urmarim ca dieta noastra sa contina alimente integrale, eliminand produsele procesate, tip fast food, patiseriile, dulciurile de la raft, sucurile carbogazoase, prajelile, rantasurile si marii albi: faina alba si zaharul alb.
O problema ar fi si consumul excesiv de fructoza. Nu ma refer la fructe, caci de ele ne putem bucura intr-o cantitate de 200 de gr zilnic. Putem creste cantitatea pe timpul verii la 300 de gr, de preferat in cursul diminetii si la o masa de sine statatoare, ca de exemplu: la prima gustare, cea de la ora 11.00.
Este vorba de fructoza pe care o gasim in toate produsele dulci de la raft sub forma de sirop de fructoza din amidon de porumb. Atentie, deci, la eticheta atunci cand cumparam un produs!
Eu recomand clientilor cu aceasta patologie si celor din cadrul unui plan de gestionare a greutatii, si care nu prezinta aceasta patologie, un amestec de ceaiuri care au rol hepatoprotector. Cred foarte mult in puterea de vindecare a plantelor, in rolul lor adjuvant, alaturi de o alimentatie echilibrata, activitate fizica, somn de calitate si echilibru psiho-emotional.
Ceai protectie hepatica: Papadie, urzica, menta, anghinare, armurariu, rozmarin…Toate acestea se pun intr-o punga mare de hartie, se amesteca bine si se face o infuzie dintr-o lingura la cana de 250 ml. Este indicat a se bea inainte de fiecare masa sau macar dimineata si seara.
Maria Nicutar: Ce activitate fizica recomanzi persoanelor care sufera de steatoza hepatica? Pot depune efort sau vor ramane la exercitii fizice usoare?
Nutritionist Gabriela Niculae Anei: Activitatea fizica este binevenita, minim 30 de minute de activitate fizica pe care o putem face fiecare dintre noi: plimbare cat mai mult, de folos aplicatiile care masoara pasi, sa renuntam la a folosi liftul, sa ne jucam cu copiii nostri in parc, sa folosim o bicicleta outdoor, sa mergem sa inotam, exercitii de tip calistenic, orice miscare care ne face placere sa o facem. Putem apela la un antrenor personal care sa ne indrume mai bine, dar cred ca activitatea fizica cotidiana este esentiala.
Cand doresc schimbarea obiceiurilor, fie ca sunt obiceuri alimentare, fie ca-mi doresc sa aduc activitate fizica in viata mea, fie ca-mi doresc imbunatatirea somnului, a starii de sanatate, constanta este cheia….doar „repetand” zilnic, capat obiceiuri sanatoase. Poate fi dificil la inceput dar este posibil!
In perioada aceasta putem apela cu succes la programele de sport online. Gasim diverse forme de miscare la un click distanta.
Maria Nicutar: Cum arata farfuria ideala pentru un bolnav de steatoza hepatica? Ne poti oferi cateva exemple de combinatii alimentare pe care tu le-ai recomanda?
Nutritionist Gabriela Niculae Anei: Farfuria ideala contine jumatate legume de tot felul: frunze verzi, castraveti, rosii, ridichi, ceapa verde, andive, varza, dovlecei, conopida, sparanghel, broccolli, avem o multitudine de legume din care putem alege. Un sfert din farfurie contine proteina slaba: pui, curcan, muschiulet de porc, vita si peste. Inca un sfert din farfurie va contine un carbohidrat amidonos: paste integrale, cartof alb sau dulce, orez integral, rosu, negru, salbatic, o felie de paine integrala, quinoa, fasole rosie etc.
Important este si modul de gatire: abur, fiert, cuptor.
Ex: curcan la cuptor cu cartof dulce la cuptor si salata de rucola cu morcov ras, castravete si rosii cherry cu dressing facut dintr o lingurita de ulei de masline si zeama de lamaie.
Ex: peste la grill cu orez rosu fiert si salata de andive cu nuci si dresing dintr-o lingurita ulei de avocado si lamaie.
Ex: o salata cu ficat de cod: 1/2 conserva ficat de cod, 1/2 avocado, varza alba tocata fin, ceapa verde, morcov ras, rosii cherry, fructe de padure, zeama de lamaie si seminte de canepa decorticata.
Maria Nicutar: Este adevarat ca ficatul se poate regenera foarte rapid daca dieta este corect adaptata nevoilor organismului si daca nu exista factori externi daunatori, precum alcoolul?
Nutritionist Gabriela Niculae Anei: Da, ficatul este cea mai mare glanda din sistemul digestiv. Este foarte important in buna functionare a organismului nostru si este foarte interesant pentru ca are o capacitate de regenerare daca ne trezim la timp si avem grija de el, si nu lasam factorul agresor sa distruga total hepatocitele ….Din pacate, de acolo nu mai este cale de intoarcere.
Maria Nicutar: Unde te putem gasi pentru consultatii si programari si cum se desfasoara un plan personalizat pentru o persoana care doreste sa isi corecteze alimentatia?
Nutritionist Gabriela Niculae Anei: Cei care doresc sa lucram impreuna la imbunatatirea obiceiurilor alimentare ma pot gasi pe FB pe pagina mea Dieta Echilibrata
Pentru programari la adresa de e mail: gniculaenutritie arond gmail.com