Ce mănâncă nutriționiștii la micul dejun? Ce alimente nu le lipsesc din frigider și ce ar fi cel mai probabil să mănânce la cină? Intrebările despre nutriție sunt numeroase și cred că sunt cele mai fascinante pentru cei care doresc să se hrănească sănătos, să arate bine și să aiba energie și vitalitate.
Astăzi discutăm despre câteva dintre cele mai importante aspecte despre nutriție cu Ioniță Ana-Maria, Consultant în Nutriție și autoarea blogului Sănătatea în Mâncare.
Pasionată de gătit dar și interesată de un stil de viață sănătos, Ioniță Ana-Maria a renunțat la munca în publicitate pentru cea în nutriție. Face sport, gătește sănătos și invață și alte persoane să își atinga obiectivele în materie de slăbit sănătos. Ce poate să fie mai frumos de atât?
Iată și cele 12 intrebări esențiale despre nutriție și diete echilibrate la care consultantul în nutriție ne-a oferit răspunsuri:
Maria Nicuțar: Care este rolul nutriționistului în procesul de slăbire, reglare hormonală, menținere a unei greutăti corporale ideale?
Ana-Maria Ionița: Din punctul meu de vedere nutriționistul sau dieticianul trebuie să devină prietenul tău. Rolul acestui prieten este să te ghideze către un stil de viată cât mai potrivit pentru tine. În orice proces, fie el de slăbire sau menținere este important să existe comunicare și încredere. După ce încetăm colaborarea, clientul trebuie să nu revină la obiceiurile vechi! Asadar rolul nutriționistului este să te facă să renunți la un stil de viată dezordonat!
Maria Nicuțar: Se poate dietă fără sport? Foarte multa lume se ferește de sport, mulți nu vor să meargă la sală, unele persoane nu au timp și nici nu consideră că pot strecura în agende câteva ședințe de aerobic pe săptămână. Ce soluții există în acest caz?
Ana-Maria Ionița: Da! Clar poti să slăbesti fără să faci sport, pană la urma tot ce conteaza este deficitul caloric, adică trebuie să consumi mai puține calorii decât arzi! Intr-adevar sportul te ajută să arzi cât mai multe calorii însă am avut clienți care din lipsa timpului nu reușeau să facă deloc mișcare. Au fost rezultate însă nu la fel de rapide. Evident eu recomand mișcarea de orice fel, de la plimbări lungi, bicicletă, sală sau alte activitati ce iți solicită corpul.
Maria Nicuțar: Care sunt dietele cele mai echilibrate si care ti se par cele mai sănătoase, pe care le-ai recomanda clienților tai?
Ana-Maria Ionița: Eu recomand regimuri alimentare personalizate. Ceea ce funcționează la cineva, cu siguranță nu o să mearga la toată lumea, pentru ca noi oamenii suntem diferiți. Insă pot să spun că imi place „dieta mediteraneană”, adică legume multe, atât pe grill cât și în formă crudă, pește și fructe de mare, paste dar de preferat din linte si mazăre, dar și brânzeturi de bună calitate.
Maria Nicuțar: Cum arată micul dejun într-o zi obișnuită și care sunt alimentele cu care preferi să iți incepi ziua?
Ana-Maria Ionița: De câțiva ani micul meu dejun constă în iaurt grecesc, fulgi de ovăz și fructe. In principiu nu îmi lipsesc fulgii de ovăz și fructele, mă ajuta foarte mult la digestie. Totuși pentru cei ce vor să mănânce un mic dejun mai sățios, recomand ouă, pâine prăjită și legume crude.
Maria Nicuțar: Ce alimente ar trebui să conțină o cină super sănătoasa și la ce oră o servim?
Ana-Maria Ionița: Din punctul meu de vedere nu contează foarte mult ora la care mâncăm de seară, dar totul depinde de persoana despre care discutăm. Intr-adevăr seara trebuie să mâncăm ceva ușor, o supă cremă, o mâncărică de leguminoase, legume la cuptor sau la grătar cu mozzarella sau hallumi.
Maria Nicuțar: Care sunt cele mai importante alimente care consideri că ne ajută să slăbim?
Ana-Maria Ionița: In principiu alimente slab calorice, cum ar fi: carnea de pui, pește, cereale integrale, ouă, brânzeturi light și multe legume crude și frunze verzi. Evident în această categorie intra și fructele. Știu că sunt persoane care se feresc de fructe din cauza zaharului, însă lucrurile nu stau chiar așa.
Maria Nicuțar: Cum se desfăsoară o ședință de nutriție personalizată?
Ana-Maria Ionița: Lucrurile sunt destul de simple, regimul alimentar trebuie să fie pe placul clientului, ii calculez tot (mă refer la calorii) și apoi ne punem de acord asupra alimentelor. Recomand regula de tip 80/20:
80% din alimente să aiba un profil nutritiv ridicat: cereale integrale, proteine de bună calitate, fructe, legume, semințe, fructe oleaginoase. 20% să fie reprezentat de alimentele tale preferate.
Să mănânci 100% sănătos nu e sustenabil pe termen lung și cel mai probabil vor apărea episoade de binge-eating. Acestea apar ca și răspuns în urma restricționării anumitor alimente.
Cheia pentru un stil de viață sănătos este MODERAȚIA, nu înfometarea sau frustrarea!
Maria Nicuțar: Ce alimente recomanzi pentru mai multă energie si vitalitate?
Ana-Maria Ionița: Fructele abundă în fitonutrienți, substanțe care protejează împotriva bolilor cardiovasculare, a cancerului și au efect benefic asupra tuturor proceselor din organism. Ele sunt bogate în vitamine, minerale, fibre, antioxidanți. Sunt minunate ca un pre-workout snack, mai ales banana și ar fi ideal să le consumăm în loc de dulciuri.
Maria Nicuțar: Ne poți oferi câteva exemple de boli si afecțiuni în care dieta contează foarte mult și poate produce schimbări pozitive majore?
Ana-Maria Ionița: Cu siguranță ne confruntăm cu boli autoimune, diabet, supraponderalitate și obezitate, iar pentru acestea și nu numai este foarte important un regim alimentar adecvat.
Maria Nicuțar: Cu ce alimente preferi să iți compui gustările dintre mesele principale?
Ana-Maria Ionița: Nucile si fructele sunt gustări minunate, poți să le iei cu tine oriunde dar și legumele crude (morcovi, ardei, apio) făcute bastonase și stropite cu puțină zeamă de lămâie sau batoanele proteice.
Maria Nicuțar: Dă-ne cateva exemple de alimente care nu iți lipsesc niciodată din bucătărie?
Ana-Maria Ionița: Eu am mereu în dulap paste integrale de orice fel, conserve de ton în suc propriu, dar și ouă, avocado, afine, banane și iaurturi.
Maria Nicuțar: Pofta de dulce și mâncatul emoțional sunt două dintre cele mai mari probleme de care se lovesc oamenii când vor să slăbească. Cum crezi ca pot fi ținute în frâu? Ce soluții eficiente funcționează?
Ana-Maria Ionița: Una dintre cele mai mari provocări cu care multe dintre clientele mele se confruntă este mâncatul compulsiv. Acea incapacitate de a te opri din devorat cantități mari (sau mai mici de mâncare)
Cel mai frumos și ușor de ințeles este descris de către Geneen Roth în cartea ei celebră “Cand mâncarea e iubire”.
„Compulsia este sentimentul că nu e nimeni acasă. Devenim compulsivi incercând să aducem pe cineva in casă, in universul nostru pentru ca tot ceea ce ne dorim este iubire. Uneori mâncarea a devenit incă din primii ani de viață iubire. Mâncând ne simțeam iubite.” Acest fragment din cartea ei este genial.
Prin coaching, problemele cu mâncatul emoțional pot fi:
– conștientizate – aflați care sunt factorii declanșatori;
– întâmpinate cu instrumente care să vă ajute când se declanșează factorii;
– gestionate prin exerciții specifice.
Prin coaching pentru mâncat emoțional înțelegeți că acel comportament pe care l-ați dezvoltat în timp în jurul mâncării nu vă definește ca persoană.
Acestea au fost cele 12 intrebări și răspunsuri despre nutriție și diete echilibrate pentru astăzi și sper să vă inspire la fel de mult cât au reușit să mă inspire și pe mine. Sunt informații esențiale pe care ne bazăm pentru a lua decizii mai bune în materie de alimentație și adoptarea unui stil de viață sănătos.
Mai multe informații despre Consultantul in Nutriție Ana – Maria Ioniță si minunatele ei rețete culinare puteți afla pe pagina ei de Facebook Sanatatea in mancare.
De asemenea, sfaturi de nutriție și rețete minunate găsiți pe site-ul ei, aici.
Multă sănătate și mult succes în tot ce faceți!