Cea mai importanta regula in nutritie este ca fiecare dieta este personalizata dupa cerintele, necesitatile, posibilitatile clientului tau. Asta inseamna ca inainte de a-i da o dieta, trebuie sa o construiesti de la zero pe baza unor informatii pe care i le vei solicita.
Varsta, greutate, grad de antrenament, boli, afectiuni, alergii, grad de activitate, program de mese, intolerante alimentare, alimente care ii plac si alimente pe care le detesta, orele la care mananca, obiectivele pe care le are, combinatii alimentare, preferinta pentru o anumita categorie de aliment (dulci, sarate samd.), alimente pe care le exclude din motive religioase (porc, vita, alcool samd.) samd.
Exista o gramada de intrebari la care clientii vor raspunde pana cand ajungem la dieta. Nu este mare efort pentru ei, ci pentru noi, tehnicienii care pregatim dietele. Va dati seama ca trebuie sa iti iasa un calcul caloric bun si trebuie, in acelasi timp, sa fie potrivit pentru gusturile clientului tau. Altfel nu veti avea rezultatele dorite.
Dieta colegei de birou poate sa fie facuta pentru o dereglare hormonala, pentru o patologie, pentru anumite analize medicale pe care colega le-a efectuat. Se poate sa aiba colesterolul marit si atunci nutritionistul i-a pus in dieta anumite alimente care sa ii scada colesterolul. Daca nu ai fix aceleasi afectiuni si analize ca si colega de birou, mai bine nu ii urmezi dieta.
Va recomand o sedinta 1 la 1 cu un tehnician nutritionist sau cu un medic nutritionist. Stati de vorba, faceti-va o evaluare, vedeti unde gresiti cu alimentatie si faceti un test de o luna in care sa mancati cum va indica specialistul. S-ar putea sa fie declicul pentru a slabi si pentru a va pune pe linie dreapta cu multe dintre afectiunile si bolile care nu va dau pace.
Sa fim sanatosi si sa avem succes in tot ce facem!