Dezbatem subiecte de legislatia muncii fiindca doar astfel putem sa ajungem sa le intelegem in mod cat mai simplu. Eu v-am tot oferit astfel de articole de legislatia muncii in care am luat pasaje din Codul muncii si le-am explicat ca pentru omul de rand, in aceeasi categorie fiind si eu. Nu sunt vreun expert in legislatia muncii si nici nu mi-as dori vreodata sa ajung acolo. Imi este arhisuficient sa iubesc legislatia muncii si sa o studiez cu pixul in mana, cu legile care ne spun totul despre relatia dintre angajat si angajator.
Astazi tratam un subiect interesant, legat de cercetarea disciplinara a salariatilor. In acest domeniu au loc unele dintre cele mai interesante experiente din relatia angajator-angajat. Si tot aici gasim si unele dintre cele mai interesante spete de legislatia muncii.
Poate angajatorul sa refuze dispunerea sanctiunii disciplinare pe care o propun membrii Comisiei de cercetare disciplinara?
Raspunsul este afirmativ. Legislatia muncii spune ca angajatorul poate dispune o alta sanctiune disciplinara decat cea propusa de Comisia de cercetare disciplinara. Evident ca va tine cont de imprejurarile in care s-a comis fapta, comportarea generala a salariatului si nu numai. Angajatorul va motiva de ce alege o alta sanctiune disciplinara.
Daca nu gresesc, angajatorul poate sa aleaga sa nu dispuna aplicarea niciunei sanctiuni disciplinare. Pana la urma, daca are motive intemeiate, de sa nu excluda aplicarea unei sanctiuni disciplinare? Zic si eu. Nu aruncati cu mere! Sau aruncati, insa tineti cont ca mie imi plac merele Ionatan sau Generos de Voinesti 🙂
Dragi cititori, va reamintesc un lucru important despre sectiunea mea de legislatia muncii. Aceste articole de legislatia muncii si managementul resurselor umane sunt pur informative. Va ajuta sa va faceti o idee mai clara despre legislatia muncii si HR. Va rog sa nu le folositi pentru a lua decizii de ordin juridic fiindca orice situatie in care va regasiti poate sa presupuna si alte variabile de care sa tineti cont, un context aparte, o situatie mai complexa sau mai aparte, informatii unice de la un caz la altul. Asadar, oricand doriti sa luati decizii juridice, este esential sa va sfatuiti cu un specialist in legislatia muncii, cu un expert in legislatia muncii, cu un consilier juridic sau cu un avocat specializat in dreptul muncii. Va recomand sa apelati la ajutor specializat daca sunteti in situatia unui conflict de munca sau credeti ca exista un conflict de munca in devenire.
Sanatate maxima si mult succes in tot ce faceti!
Owner si Creator www. marianicutar.ro | Jurnalista si Fotograf | Specializata in Legislatia Muncii, Managementul Resurselor Umane si Securitatea Muncii | Formator Autorizat | Tehnician Nutritionist