Clauza de neconcurenta reprezinta o unealta destul de rar intalnita in randul companiilor din Romania. Nu te lovesti de ea chiar in fiecare zi si nu se sinchiseste orice angajator sa o scoata din Codul muncii si sa o puna la treaba. Legislatia muncii o prevede dar trebuie sa stii cu ce se mananca.
Clauza de neconcurenta este cu schepsis, va spun de la bun inceput. Trebuie sa stii sa gandesti o astfel de clauza si sa stii sa o pui la treaba in mod corect ca sa aiba efect. Altfel platesti niste bani fara sa obtii adevarata valoarea de la o clauza de neconcurenta. Eu v-am spus ca legislatia muncii nu e simpla. Doar o simplificam noi…
Clauza de neconcurenta vine la pachet cu indemnizatia de neconcurenta si inseamna, in cuvinte simple, ca in schimbul unei sume de bani, fostul tau angajat nu se va angaja la concurenta timp de maxim 2 ani.
Atentie ca am spus FOSTUL ANGAJAT. Clauza de neconcurenta isi produse efectele pentru o perioada de maxim 2 ani de la data incetarii contractului.
Codul muncii spune: “Indemnizatia de neconcurenta lunara datorata salariatului nu este de natura salariala, se negociaza si este de cel putin 50% din media veniturilor salariale brute ale salariatului din ultimele 6 luni anterioare datei incetarii contractului individual de munca sau, in cazul in care durata contractului individual de munca a fost mai mica de 6 luni, din media veniturilor salariale lunare brute cuvenite acestuia pe durata contractului.”
Ca sa incheiem repetandu-ma, cum imi place mie, clauza de neconcurenta produce efecte dupa incetarea contractului individual de munca. Si maxim 2 ani, ca sa nu mai auzim de oameni care spun ca tot restul vietii nu vor mai putea sa se angajeze la concurentii fostului angajator!
Sa avem succes in tot ce facem si spor la legislatia muncii!
Dragi cititori, va reamintesc un lucru important despre sectiunea mea de legislatia muncii. Aceste articole de legislatia muncii si managementul resurselor umane sunt pur informative. Va ajuta sa va faceti o idee mai clara despre legislatia muncii si HR. Va rog sa nu le folositi pentru a lua decizii de ordin juridic fiindca orice situatie in care va regasiti poate sa presupuna si alte variabile de care sa tineti cont, un context aparte, o situatie mai complexa sau mai aparte, informatii unice de la un caz la altul. Asadar, oricand doriti sa luati decizii juridice, este esential sa va sfatuiti cu un specialist in legislatia muncii, cu un expert in legislatia muncii, cu un consilier juridic sau cu un avocat specializat in dreptul muncii. Va recomand sa apelati la ajutor specializat daca sunteti in situatia unui conflict de munca sau credeti ca exista un conflict de munca in devenire.
Sanatate maxima si mult succes in tot ce faceti!
Owner si Creator www. marianicutar.ro | Jurnalista si Fotograf | Specializata in Legislatia Muncii, Managementul Resurselor Umane si Securitatea Muncii | Formator Autorizat | Tehnician Nutritionist