Concediul de odihna reprezinta un drept ce se acorda oricarui salariat, indiferent ca are contract individual de munca pe durate determinata, nedeterminata, full time, part time, program inegal, munca la domiciliu etc. Da, si angajatii care lucreaza la domiciliu au parte de concediu de odihna, incredibil dar adevarat :))
Dar ce se intampla daca angajatul trebuie sa isi intrerupa perioada de concediu de odihna? Are voie? Sau doar angajatorul poate sa intrerupa concediul de odihna al salariatului? Ce spune legislatia muncii?
Codul muncii spune asa: „Concediul de odihna poate fi intrerupt, la cererea salariatului, pentru motive obiective.”
Nu imi cereti exemple de motive obiective fiindca nu stiu la ce se refera legiuitoriul aici. Dar oricum trebuie sa fie motive obiective. Poate ca ar merge sa solicitam intreruperea concediului de odihna in contextul in care am cumparat bilete la Herculane si ne anunta cineva de acolo ca s-a terminat namolul terapeutic si nu mai putem merge in vacanta asa ca vor sa ne reprogrameze. Nu ne dau banii inapoi. Deci mergem tot acolo, tot atatea zile, doar ca in alta perioada de timp. Evident ca angajatorul trebuie sa isi dea acordul si asta doar daca se poate! Caci si el are o programare de CO, stie cine trebuie sa plece, in ce perioada, nu trebuie sa isi strice nici el toata programarea.
Codul muncii mai spune si asta: „Angajatorul poate rechema salariatul din concediul de odihna in caz de forta majora sau pentru interese urgente care impun prezenta salariatului la locul de munca.”
Deci si in consecinta, asadar, intelegem ca ambii au dreptul sa solicite intreruperea concediului de odihna. Doar ca salariatul trebuie sa aiba motive obiective iar angajatorul trebuie sa aiba de-a face cu un caz de forta majora sau pentru interese urgente care impun prezenta omului la lucru.
Nu e mare chestie. E doar bun simt si gandire obiectiva. Sa ne folosim drepturile cu buna credinta.
Sa aveti succes in tot ce faceti si spor la legislatia muncii!
Dragi cititori, va reamintesc un lucru important despre sectiunea mea de legislatia muncii. Aceste articole de legislatia muncii si managementul resurselor umane sunt pur informative. Va ajuta sa va faceti o idee mai clara despre legislatia muncii si HR. Va rog sa nu le folositi pentru a lua decizii de ordin juridic fiindca orice situatie in care va regasiti poate sa presupuna si alte variabile de care sa tineti cont, un context aparte, o situatie mai complexa sau mai aparte, informatii unice de la un caz la altul. Asadar, oricand doriti sa luati decizii juridice, este esential sa va sfatuiti cu un specialist in legislatia muncii, cu un expert in legislatia muncii, cu un consilier juridic sau cu un avocat specializat in dreptul muncii. Va recomand sa apelati la ajutor specializat daca sunteti in situatia unui conflict de munca sau credeti ca exista un conflict de munca in devenire.
Sanatate maxima si mult succes in tot ce faceti!
Owner si Creator www. marianicutar.ro | Jurnalista si Fotograf | Specializata in Legislatia Muncii, Managementul Resurselor Umane si Securitatea Muncii | Formator Autorizat | Tehnician Nutritionist