Ne place sa intelegem legislatia muncii pentru ca lucram cu ea. Suntem angajati cea mai mare parte dintre noi, cel putin intr-un anumit segment al vietii. Poate avem si momente in care suntem patroni. Atunci este si mai important sa cunoastem legislatia muncii ca sa putem sa actionam just fata de angajatii nostri. Deci orice ai face trebuie sa cunoastem legislatia muncii.
Si un capitol important din Codul muncii si din legislatia muncii ca tot unitar este cel reprezentat de discriminarea la locul de munca.
Ce este discriminarea si ce inseamna discriminare directa si discriminare indirecta?
Codul Muncii spune la Art. 5.
(1) In cadrul relatiilor de munca functioneaza principiul egalitatii de tratament fata de toti salariatii si angajatorii.
(2) Orice discriminare directa sau indirecta fata de un salariat, bazata pe criterii de sex, orientare sexuala, caracteristici genetice, varsta, apartenenta nationala, rasa, culoare, etnie, religie, optiune politica, origine sociala, handicap, situatie sau responsabilitate familiala, apartenenta ori activitate sindicala, este interzisa.
(3) Constituie discriminare directa actele si faptele de excludere, deosebire, restrictie sau preferinta, intemeiate pe unul sau mai multe dintre criteriile prevazute la alin. (2), care au ca scop sau ca efect neacordarea, restrangerea ori inlaturarea recunoasterii, folosintei sau exercitarii drepturilor prevazute in legislatia muncii.
(4) Constituie discriminare indirecta actele si faptele intemeiate in mod aparent pe alte criterii decat cele prevazute la alin. (2), dar care produc efectele unei discriminari directe.
Iata, asadar, definitia din Codul muncii. V-o las aici asa cum este redata de legiuitor.
Varianta mea simplificata: discriminarea este orice actiune sau inactiune care pune un salariat mai prejos decat altul. Motivatia actiunii sau inactiunii respective este bazata pe criterii de sex, orientare sexuala, varsta samd.
Exemple de discriminare:
1. Dai salariu mai mare barbatilor decat femeilor desi fac acelasi lucru in companie.
2. Nu promovezi un salariat pe motivul ca este homosexual.
3. Nu cresti salariul unui angajat pentru ca este roman dar il cresti suedezului desi muncesc la fel.
4. Nu promovezi un salariat pentru ca este in varsta si promovezi pe altcineva mai tanar desi salariatul mai in varsta isi face treaba mai bine si are mai multe cunostinte decat cel tanar.
Mai ganditi-va si voi la alte exemple de discriminare. Nu putem sa nu spunem ca nu ar fi. Discriminarea isi face loc in companii mari, in multinationale, in firme mici. Trebuie doar sa intelegem ce inseamna si cum putem sa ii tinem piept.
Dragi cititori, va reamintesc un lucru important despre sectiunea mea de legislatia muncii. Aceste articole de legislatia muncii si managementul resurselor umane sunt pur informative. Va ajuta sa va faceti o idee mai clara despre legislatia muncii si HR. Va rog sa nu le folositi pentru a lua decizii de ordin juridic fiindca orice situatie in care va regasiti poate sa presupuna si alte variabile de care sa tineti cont, un context aparte, o situatie mai complexa sau mai aparte, informatii unice de la un caz la altul. Asadar, oricand doriti sa luati decizii juridice, este esential sa va sfatuiti cu un specialist in legislatia muncii, cu un expert in legislatia muncii, cu un consilier juridic sau cu un avocat specializat in dreptul muncii. Va recomand sa apelati la ajutor specializat daca sunteti in situatia unui conflict de munca sau credeti ca exista un conflict de munca in devenire.
Sanatate maxima si mult succes in tot ce faceti!
Owner si Creator www. marianicutar.ro | Jurnalista si Fotograf | Specializata in Legislatia Muncii, Managementul Resurselor Umane si Securitatea Muncii | Formator Autorizat | Tehnician Nutritionist