Perioada de proba este introdusa in Codul muncii ca o solutie pentru angajatorii si angajatii care doresc sa testeze terenul inainte de a-si lua un angajament serios si durabil.
Este, daca vreti, o perioada de logodna 🙂 Nu ati incheiat actul oficial al casatoriei. Dar va aratati interesul clar si va luati un angajament sa va testati reciproc o anumita perioada de timp. Deci perioada de proba este in avantajul ambelor parti, in sensul ca si angajatul, si angajatorul, au ocazia de a vedea daca sunt o partida buna si fac treaba minunata in aceasta echipa.
Acum la moda este perioada de proba de 90 de zile. Sunt zile calendaristice, nu lucratoare! Daca erau zile lucratoare ne apuca pastele cailor pana ne dadeam noi seama daca facem o echipa buna impreuna :))
In aceste 90 de zile de proba, ambele parti, seful si angajatul, oricare dintre acestia doi pot notifica cealalta parte ca se doreste incetarea raporturilor de munca.
Exemplu: Seful spune: Incetam raporturile de munca. Multumim pentru colaborare dar nu te potrivesti cu ce cautam noi. A fost o placere sa colaboram si iti dorim mult succes pe viitor.
Sau alt exemplu: Sefule, incetam colaborarea. Nu sunteti compania pe care mi-o imaginam eu cand am vazut anuntul de angajare. Nu sunt platit corect pentru munca pe care o prestez si nici nu va respectati promisiunile de la angajare. Caut mai departe un alt loc de munca.
Scenariile sunt cat se poate de realiste posibil dar in mare cam asta este ideea cu perioada de proba.
Perioada de proba se poate finaliza printr-o simpla notificare. Perioada de proba poate inceta fara preaviz, la initiativa oricarei parti: angajat sau angajator!
Extrase din Codul muncii, ca sa vedem exact si cum se exprima legiuitorul cu privire la perioada de proba:
“Art. 31.
(1) Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la încheierea contractului individual de muncă se poate stabili o perioadă de probă de cel mult 90 de zile calendaristice pentru funcțiile de execuție și de cel mult 120 de zile calendaristice pentru funcțiile de conducere.
(2) Verificarea aptitudinilor profesionale la încadrarea persoanelor cu handicap se realizează exclusiv prin modalitatea perioadei de probă de maximum 30 de zile calendaristice.
(3) Pe durata sau la sfârșitul perioadei de probă, contractul individual de muncă poate înceta exclusiv printr-o notificare scrisă, fără preaviz, la inițiativa oricăreia dintre părți, fără a fi necesară motivarea acesteia.
(4) Pe durata perioadei de probă salariatul beneficiază de toate drepturile și are toate obligațiile prevăzute în legislația muncii, în contractul colectiv de muncă aplicabil, în regulamentul intern, precum și în contractul individual de muncă.
Art. 32.
(1) Pe durata executării unui contract individual de muncă nu poate fi stabilită decât o singură perioadă de probă.
(2) Prin excepție, salariatul poate fi supus la o nouă perioadă de probă în situația în care acesta debutează la același angajator într-o nouă funcție sau profesie ori urmează să presteze activitatea într-un loc de muncă cu condiții grele, vătămătoare sau periculoase.
Perioada de probă constituie vechime în muncă.”
Deci perioada de proba reprezinta vechime in munca! Nici nu se pune problema altfel.
Daca te angajezi ca programator si semnezi pentru o perioada de proba de 30 de zile, nu mai ai cum sa mai semnezi pentru inca una de 30 de zile. O perioada de proba este suficienta. Daca s-a decis de la inceput sa fie de 30 de zile, de 30 de zile ramane! Nu mai negociem nimic.
Daca esti in perioada de proba nu vei avea drepturi mai putin favorabile decat restul echipei de colegi! Legislatia muncii este foarte clara si spune ca pe durata perioadei de proba vei beneficia de toate drepturile ce ti se cuvin.
Sper sa fie lamuritoare postarea mea si sa va fie de ajutor. Perioada de proba nu este un bau bau pentru nimeni. Nici nu trebuie sa va dea un sentiment de neincredere sau ca angajatorii va iau cu jumatate de masura. Se apara si ei. Si noi ne aparam. Nu putem sa stim in ce companie ajungem. Stiti voi vorba aia cu gardul si cu leopardul…
Cam asa gandesc si angajatorii. Au nevoie sa se simta in siguranta iar perioada de proba exact asta face.
Va pup cu drag si va doresc spor la legislatia muncii!
Dragi cititori, va reamintesc un lucru important despre sectiunea mea de legislatia muncii. Aceste articole de legislatia muncii si managementul resurselor umane sunt pur informative. Va ajuta sa va faceti o idee mai clara despre legislatia muncii si HR. Va rog sa nu le folositi pentru a lua decizii de ordin juridic fiindca orice situatie in care va regasiti poate sa presupuna si alte variabile de care sa tineti cont, un context aparte, o situatie mai complexa sau mai aparte, informatii unice de la un caz la altul. Asadar, oricand doriti sa luati decizii juridice, este esential sa va sfatuiti cu un specialist in legislatia muncii, cu un expert in legislatia muncii, cu un consilier juridic sau cu un avocat specializat in dreptul muncii. Va recomand sa apelati la ajutor specializat daca sunteti in situatia unui conflict de munca sau credeti ca exista un conflict de munca in devenire.
Sanatate maxima si mult succes in tot ce faceti!
Owner si Creator www. marianicutar.ro | Jurnalista si Fotograf | Specializata in Legislatia Muncii, Managementul Resurselor Umane si Securitatea Muncii | Formator Autorizat | Tehnician Nutritionist