Explic zilnic legislatia muncii pe intelesul tuturor si in formula simplificata. Din pasiune, normal. Aici se petrec cele mai frumoase lucruri, unde pasiunea intalneste priceperea 🙂
Astazi discutam despre ideea ca un angajator sa impuna unui salariat sa nu mai aiba alt loc de munca decat cel pe care acesta i-l ofera.
Este posibil? Este legal? Ce spune legislatia muncii despre o astfel de idee?
Codul muncii spune ca „Orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea.”
Iata asadar ca salariatii au dreptul de a munci la angajatori diferiti daca timpul le permite.
Desigur, daca dvs. decideti sa lucrati la doi angajatori si la ambii lucrati full-time si ajungeti sa nu mai dati randament la locul de munca, va dati seama ca si angajatorii pot lua o decizie cu privire la pastrarea dvs. in companie.
Repet cat de des se poate. Bunul simt face cat o mie de texte de lege. Este bine sa ne folosim timpul la maxim si este minunat sa putem sa avem doua locuri de munca. Dar sa nu cadem in cealalta extrema in care facem mult si prost si ajungem sa pierdem ambele locuri de munca.
Mai mult, tineti cont de faptul ca daca doriti sa lucrati la doi angajatori, nu alegeti angajatori care se afla in concurenta.
E tot de bun simt 🙂
Dragi cititori, va reamintesc un lucru important despre sectiunea mea de legislatia muncii. Aceste articole de legislatia muncii si managementul resurselor umane sunt pur informative. Va ajuta sa va faceti o idee mai clara despre legislatia muncii si HR. Va rog sa nu le folositi pentru a lua decizii de ordin juridic fiindca orice situatie in care va regasiti poate sa presupuna si alte variabile de care sa tineti cont, un context aparte, o situatie mai complexa sau mai aparte, informatii unice de la un caz la altul. Asadar, oricand doriti sa luati decizii juridice, este esential sa va sfatuiti cu un specialist in legislatia muncii, cu un expert in legislatia muncii, cu un consilier juridic sau cu un avocat specializat in dreptul muncii. Va recomand sa apelati la ajutor specializat daca sunteti in situatia unui conflict de munca sau credeti ca exista un conflict de munca in devenire.
Sanatate maxima si mult succes in tot ce faceti!
Owner si Creator www. marianicutar.ro | Jurnalista si Fotograf | Specializata in Legislatia Muncii, Managementul Resurselor Umane si Securitatea Muncii | Formator Autorizat | Tehnician Nutritionist