Legislatia muncii explicata, simplificata si comentata pe intelesul tuturor, de la A la Z. Acesta este scopul blogului meu. Scriu zilnic si o fac din pasiune pentru legislatia muncii.
Asa cum v-am obisnuit, zilnic tratam cate o situatie aparte din legislatia muncii. Astazi discutam despre cazul in care avem un salariat suspect ca ar fi comis o sanctiune disciplinara, il convoaca angajatorul la cercetare disciplinara si el nu se prezinta.
Asa cum bine stim, Codul muncii ne da voie sa sanctionam salariatul, daca nu s-a prezentat la cercetare disciplinara, fara ca aceasta cercetare sa mai aiba loc la o data ulterioara, daca asa considera angajatorul ca este bine. Evident, conditia este ca absenta de la convocare sa nu aiba un motiv obiectiv!
Daca angajatul are motive obiective pentru faptul ca nu s-a prezentat la cercetarea disciplinara la care a fost convocat, atunci angajatorul este obligat sa reconvoace salariatul la o noua cercetare disciplinara.
Atentie mare la faptul ca orice decizie luata trebuie sa fie bine intemeiata.
O alta situatie interesanta apare atunci cand salariatul este convocat la cercetare disciplinara, nu se prezinta si angajatorul ia decizia de sanctionare disciplinara cu incetarea contractului.
Bine, bine. Concediem salariatul pe motiv disciplinar dar este abaterea sa atat de grava incat sa ceara o astfel de sanctiune? Sau este sanctiunea aceasta supradimensionata fata de gravitatea faptei comise?
Faptul ca salariatul nu s-a prezentat la convocare nu da mana libera angajatorului de a aplica orice sanctiune doreste. Decizia de sanctionare poate fi atacata ulterior in instanta iar judecatorul poate anula decizia de concediere disciplinara si poate solicita aplicarea unei sanctiuni disciplinare mai putin grave, in concordanta cu fapta comisa.
Mare atentie si la convocarile de azi pe maine. Nu se face asa ceva. Se iau in considerare macar 5 zile lucratoare, timp in care dam ragaz angajatului sa isi pregateasca apararea.
Mare atentie si la convocarea salariatului la cercetare disciplinara iar din comisie face parte fix persoana direct implicata in subiectul cercetarii disciplinare. Adica, spre exemplu, suspectam salariatul ca a venit si s-a chefuit la locul de munca, s-a cinstit/ omenit cu un coleg de birou si din comisia de evaluare face parte colegul de birou 🙂 Nu radeti fiindca au fost cazuri in care din comisia de cercetare disciplinara facea parte fix cine nu trebuia. Mno, greseli facem toti.
Daca nu v-am ametit, ma bucur. Legislatia muncii este complexa. Nu este o simpla lege pe care o aplici. Mai tii cont si de context.
Dragi cititori, va reamintesc un lucru important despre sectiunea mea de legislatia muncii. Aceste articole de legislatia muncii si managementul resurselor umane sunt pur informative. Va ajuta sa va faceti o idee mai clara despre legislatia muncii si HR. Va rog sa nu le folositi pentru a lua decizii de ordin juridic fiindca orice situatie in care va regasiti poate sa presupuna si alte variabile de care sa tineti cont, un context aparte, o situatie mai complexa sau mai aparte, informatii unice de la un caz la altul. Asadar, oricand doriti sa luati decizii juridice, este esential sa va sfatuiti cu un specialist in legislatia muncii, cu un expert in legislatia muncii, cu un consilier juridic sau cu un avocat specializat in dreptul muncii. Va recomand sa apelati la ajutor specializat daca sunteti in situatia unui conflict de munca sau credeti ca exista un conflict de munca in devenire.
Sanatate maxima si mult succes in tot ce faceti!
Owner si Creator www. marianicutar.ro | Jurnalista si Fotograf | Specializata in Legislatia Muncii, Managementul Resurselor Umane si Securitatea Muncii | Formator Autorizat | Tehnician Nutritionist