Salariatul concediat nu poate renunta la preaviz din simplul motiv ca nu poate renunta la drepturile care ii revin prin legislatia muncii.
Tinem cont de faptul ca atunci cand demisioneaza, angajatorul poate renunta la preavizul salariatului daca isi asuma ca poate identifica rapid un inlocuitor pentru acesta.
In prima situatie, in cazul in care salariatul este concediat, sunt anumite situatii in care ii acordam preaviz. Iar in situatia in care ii acordam preaviz sunt foarte multi oameni care vor sa stie: cand poate angajatul sa nu mai stea in preaviz?
Ei bine, raspunsul este simplu. In calitate de angajatori avem oportunitatea sa ii dam voie sa nu presteze activitate pe perioada de preaviz. Va fi platit fara sa lucreze. Deci il putem lasa sa stea acasa, nu vine la lucru, il pontam liber platit, ii dam in scris faptul ca nu trebuie sa se prezinte la locul de munca si ca noi ii platim zilele de preaviz. Cu alte cuvinte ne facem datoria impusa de legislatia muncii si platim preavizul omului dar nu inseamna ca acesta trebuie sa si vina la lucru.
De ce se intampla chestia asta usor curioasa? Exista angajatori care atunci cand isi concediaza un salariat se gandesc evident ca acesta nu va mai performa asa de bine sau chiar va avea o activitate mai putin optima, ca sa ne exprimam frumos. Asa ca multi angajatori vor sa respecte legea dar in acelasi timp sa isi protejeze afacerea. Altii vor chiar sa ofere si salariatului concediat sansa sa isi gaseasca un nou loc de munca si atunci il lasa liber macar 4 ore pe zi, fara ca legislatia muncii sa ne oblige sa facem asta. Este strict o favoare din partea angajatorilor daca acestia dau liber angajatilor in timpul preavizului.
Nu, legislatia muncii nu obliga angajatorii sa dea liber 4 ore pe zi salariatilor concediati si care se afla in preaviz. O fac angajatorii daca doresc.
Atunci cand salariatul demisioneaza, angajatorii pot renunta la preavizul salariatului. Mare atentie la acest aspect. Angajatorul poate renunta la protectia oferita de legislatia muncii. Salariatul concediat nu poate renunta la preavizul sau. Fiindca legea spune ca salariatii nu pot renunta la drepturile ce le revin prin lege, or preavizul la concediere se considera un drept pentru salariat. Offf, daca ar sti legiuitorul ca uneori chiar nu este un drept, ci o povara in adevaratul sens al cuvantului… Sa trebuiasca sa stai in compania din care ai fost concediat nu este chiar un miracol al naturii si o minunata experienta. De aici si angajatorii care inteleg si dau voie angajatului sa isi consume preavizul de acasa.
Dragi cititori, va reamintesc un lucru important despre sectiunea mea de legislatia muncii. Aceste articole de legislatia muncii si managementul resurselor umane sunt pur informative. Va ajuta sa va faceti o idee mai clara despre legislatia muncii si HR. Va rog sa nu le folositi pentru a lua decizii de ordin juridic fiindca orice situatie in care va regasiti poate sa presupuna si alte variabile de care sa tineti cont, un context aparte, o situatie mai complexa sau mai aparte, informatii unice de la un caz la altul. Asadar, oricand doriti sa luati decizii juridice, este esential sa va sfatuiti cu un specialist in legislatia muncii, cu un expert in legislatia muncii, cu un consilier juridic sau cu un avocat specializat in dreptul muncii. Va recomand sa apelati la ajutor specializat daca sunteti in situatia unui conflict de munca sau credeti ca exista un conflict de munca in devenire.
Sanatate maxima si mult succes in tot ce faceti!
Owner si Creator www. marianicutar.ro | Jurnalista si Fotograf | Specializata in Legislatia Muncii, Managementul Resurselor Umane si Securitatea Muncii | Formator Autorizat | Tehnician Nutritionist