Legislatia muncii simplificata, explicata, redata pe intelesul tuturor se livreaza cat de des apuc sa scriu. Normal ca as vrea sa va scriu zilnic macar cate un gand desprins din legislatia muncii insa uneori timpul nu este suficient. Si sunt asa de multe de zis pe legislatia muncii incat as putea sa o tin asa 10 ani si nu m-as repeta prea mult :))
Astazi facem o mica incursiune in lumea salariatilor care isi desfasoara munca la domiciliu. Stiu ca va intereseaza acest aspect, mai ales acum cu virusul acesta nedorit. Legislatia muncii nu este deloc lacunara in ceea ce priveste natura drepturilor salariatilor cu munca de acasa.
Cel mai important lucru de care sa tinem cont este ca in Codul muncii se stabileste o regula clara privind munca la domiciliu: „Art. 110. (1) Salariatul cu munca la domiciliu se bucura de toate drepturile recunoscute prin lege si prin contractele colective de munca aplicabile salariatilor al caror loc de munca este la sediul angajatorului.
(2) Prin contractele colective de munca si/ sau prin contractele individuale de munca se pot stabili si alte conditii specifice privind munca la domiciliu, in conformitate cu legislatia in vigoare.”
Bun. In cuvinte simple, daca dai salariatului care isi desfasoara munca la sediu tichete cadou pentru orice ocazie ar fi ea, dai si salariatilor cu munca la domiciliu.
Daca dai hartie si toner salariatilor care isi desfasoara activitatea la sediu, dai si celor care isi desfasoara activitatea acasa. Ca pana la urma lucreaza pentru tine si ingroasa profitul firmei tale 🙂
Daca oferi o zi libera salariatilor cu lucru la sediu, evident ca o oferi si celor care lucreaza de acasa.
Salariatul cu munca la domiciliu se bucura de toate drepturile recunoscute prin lege si prin contractele colective de munca aplicabile salariatilor al caror loc de munca este la sediul angajatorului. Asta spune Codul muncii despre drepturile salariatilor cu munca la domiciliu.
Nu facem nicio discriminare, nu dam niciunuia mai mult sau mai putin. Sunt angajatii nostri si noi trebuie sa ne dam toata silinta ca cei care sunt acasa sa isi desfasoare activitatea la fel de eficient (sau chiar mai eficient) ca cei de la sediu.
Caci se poate! Munca la domiciliu este ceva nou pentru noi dar nu pentru mult timp. Legislatia muncii ne permite sa stabilim raporturi excelente cu lucratorii care isi desfasoara activitatea de acasa. Si cu tehnologia din ziua de azi reusim sa ii contactam, sa vedem in timp real ce fac, sa stabilim un mod cat mai eficient de comunicare si o eficientizare mergqa buna a activitatilor desfasurate.
Normal, nu le suflam in ceafa si nu ii sunam la fiecare 15 minute sa ne dea raportul. Avem incredere in ei fiindca stiu si ei la fel de bine ca noi ca daca nu dau randament va fi nevoie ori sa vina la sediu, ori sa renuntam la serviciile lor. Cine nu produce nu poate avea asigurat un loc de munca. Este regula nescrisa pe care o stim cu totii. Nu suntem copii si nici la grupa mica de la gradinita. Suntem adulti responsabili si este bine sa ne tratam ca atare unii pe altii 🙂
Sa fim sanatosi, eficienti si sa auzim numai de bine!
Dragi cititori, va reamintesc un lucru important despre sectiunea mea de legislatia muncii. Aceste articole de legislatia muncii si managementul resurselor umane sunt pur informative. Va ajuta sa va faceti o idee mai clara despre legislatia muncii si HR. Va rog sa nu le folositi pentru a lua decizii de ordin juridic fiindca orice situatie in care va regasiti poate sa presupuna si alte variabile de care sa tineti cont, un context aparte, o situatie mai complexa sau mai aparte, informatii unice de la un caz la altul. Asadar, oricand doriti sa luati decizii juridice, este esential sa va sfatuiti cu un specialist in legislatia muncii, cu un expert in legislatia muncii, cu un consilier juridic sau cu un avocat specializat in dreptul muncii. Va recomand sa apelati la ajutor specializat daca sunteti in situatia unui conflict de munca sau credeti ca exista un conflict de munca in devenire.
Sanatate maxima si mult succes in tot ce faceti!
Owner si Creator www. marianicutar.ro | Jurnalista si Fotograf | Specializata in Legislatia Muncii, Managementul Resurselor Umane si Securitatea Muncii | Formator Autorizat | Tehnician Nutritionist