Adica azi ti se spune ca esti cercetat disciplinar si de maine esti concediat si nu mai vii la lucru… Pai, va dati seama ca vom dezbate acest subiect aici, intr-o noua postare marca “Legislatia muncii simplificata”.
Sa o luam cu inceputul, asa cum v-am obisnuit deja. Nu incepem cu Adam si Eva :)) Incepem cu un extras din Codul Muncii.
Extragem, nu la intamplare, un pasaj cheie din Codul Muncii. Acest pasaj cheie ne va ajuta sa elucidam marele mister al concedierilor disciplinare:
“Concedierea pentru săvârșirea unei abateri grave sau a unor abateri repetate de la regulile de disciplină a muncii poate fi dispusă numai după îndeplinirea de către angajator a cercetării disciplinare prealabile și în termenele stabilite de prezentul cod.”
Este articolul 63 din Codul muncii pentru cei vor sa cerceteze si nu isi cred ochilor 🙂
Deci, dom’le, sa ne intelegem. Concediem disciplinar dupa o cercetare disciplinara. Cercetarea disciplinara trebuie sa urmeze regulile trasate tot de Codul muncii.
– >Nicio masura de sanctionare disciplinara nu se ia inainte de efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.
-> Pentru ca cercetarea sa se efectueze, angajatorul numeste o comisie de cercetare disciplinara si apoi salariatul se convoaca in scris, precizandu-se obiectul cercetarii, data, ora si locul intrevederii.
-> Dupa ce este convocat, salariatul se prezinta la cercetare, insa nu il putem convoca de azi pe maine. Trebuie sa ii lasam cateva zile lucratoare. Legislatia muncii nu spune cate.
-> Salariatul isi prezinta explicatiile pentru ce s-a intamplat si apoi dupa ce este ascultat se va lua o decizie.
-> Comisia de cercetare disciplinara intocmeste un proces verbal de finalizare a cercetarii disciplinare prealabile si va emite o propunere de sanctionare sau de nesanctionare.
-> Mai departe angajatorul va lua PV-ul de finalizare a cercetarii disciplinare prealabile si va ajunge la o concluzie. Concluzia poate fi ca salariatul va fi sanctionat sau nu! Se prea poate ca salariatul sa fi comis o anumita fapta gresita dar sub imperiul unei stari de neevitat, sau intr-un context in care nu avea cum sa evite fapta.
-> Daca angajatorul considera ca este necesar, va emite o decizie de sanctionare dar mare atentie ca el nu este obligat sa tina cont de propunerea de sanctionare a comisiei.
Deci este putina mamaliga de mancat de la constatarea unei fapte si pana la a decide ca un salariat este concediat disciplinar.
Daca tot vrem sa ne folosim de uneltele puse la dispozitie de legislatia muncii, haideti sa invatam sa le folosim. Eu promit sa mai vin pe blog si sa scriu cat de des pot pe legislatia muncii. Vin cu articole de legislatia muncii simplificata si explicata pentru toata lumea si pe intelesul tuturor.
Sa aveti succes in tot ce faceti si sa auzim numai de bine!
Dragi cititori, va reamintesc un lucru important despre sectiunea mea de legislatia muncii. Aceste articole de legislatia muncii si managementul resurselor umane sunt pur informative. Va ajuta sa va faceti o idee mai clara despre legislatia muncii si HR. Va rog sa nu le folositi pentru a lua decizii de ordin juridic fiindca orice situatie in care va regasiti poate sa presupuna si alte variabile de care sa tineti cont, un context aparte, o situatie mai complexa sau mai aparte, informatii unice de la un caz la altul. Asadar, oricand doriti sa luati decizii juridice, este esential sa va sfatuiti cu un specialist in legislatia muncii, cu un expert in legislatia muncii, cu un consilier juridic sau cu un avocat specializat in dreptul muncii. Va recomand sa apelati la ajutor specializat daca sunteti in situatia unui conflict de munca sau credeti ca exista un conflict de munca in devenire.
Sanatate maxima si mult succes in tot ce faceti!
Owner si Creator www. marianicutar.ro | Jurnalista si Fotograf | Specializata in Legislatia Muncii, Managementul Resurselor Umane si Securitatea Muncii | Formator Autorizat | Tehnician Nutritionist