Legislatia muncii simplificata, pe intelesul tuturor 🙂 Asta sper din suflet sa pot sa fac in fiecare zi, macar o postare micuta si iluminatoare. Adica sa faca putina lumina in ce inseamna relatia cu angajatorul.
Fiindca stiu ca pe multi va framanta subiectul, astazi discutam despre preaviz la demisie. Iata cateva linii majore pe care trebuie sa le cunoastem despre preaviz la demisie:
♦ Preavizul este obligatoriu si anul acesta, in 2020. De obicei, cand vrei sa pleci dintr-o companie, vrei s-o faci rapid. Vestea buna este ca majoritatea angajatorilor stiu asta si renunta la preaviz. Nimeni nu prea vrea sa aiba in companie un angajat care nu isi mai doreste sa lucreze pentru el.
♦ Preavizul este de maxim 20 de zile lucratoare pentru angajatii care au ocupat functii de executie si de maxim 45 de zile lucratoare pentru functiile de conducere. Sunt zile lucratoare, atentie. Nu exista preaviz pe zile calendaristice. Nu exista nici preaviz care sa dureze cat timp ii este necesar angajatorului sa isi gaseasca om bun pentru a te inlocui…
♦ Daca angajatorul doreste, poate renunta la preaviz. Asta inseamna ca poti sa vii azi sa iti prezinti demisia si el iti poate spune ca este ultima zi de lucru in compania sa. Este dreptul lui sa renunte la protectia pe care legea i-a conferit-o in caz de demisie din partea salariatului sau. Renuntarea totala sau partiala la preaviz se va realiza prin intermediul unei decizii in cadrul careia se indica termenul la care raporturile de munca vor inceta.
♦ Daca ti-ai dat demisia si esti in preaviz si apoi iti iei concediu medical, preavizul ingheata, se suspenda, ca mai apoi sa isi reia cursul normal dupa ce se finalizeaza concediul medical. Sa zicem ca incepe sa curga termenul de preaviz si apoi te imbolnavesti. Iei medical, se termina medicalul si dupa aceea se continua preavizul de unde a ramas.
♦ In perioada de preaviz trebuie sa iti indeplinesti sarcinile conform contractului individual de munca si fisei de post. Cu alte cuvinte nu poti sa dai petrecere pe biroul sefului si nici sa mergi la cinema sa vezi filme pe banda. Work is work until it’s over 🙂
♦ La preaviz putem renunta si noi in calitate de salariati daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile contractuale: nu plateste salariul la timp, nu ne mai da echipamente de protectie pentru riscurile la care suntem expusi in timpul prestarii sarcinilor de lucru, nu asigura conditiile tehnice si organizatorice pentru indeplinirea sarcinilor de munca, intarzie plata bonusurilor asupra carora s-a convenit prin decizii scrise, ferme samd.
In acest caz, demisia va produce efecte de la data la care aceasta este inregistrata in companie sau de la data la care se face dovada comunicarii ei catre angajator.
Va pup cu drag!
Dragi cititori, va reamintesc un lucru important despre sectiunea mea de legislatia muncii. Aceste articole de legislatia muncii si managementul resurselor umane sunt pur informative. Va ajuta sa va faceti o idee mai clara despre legislatia muncii si HR. Va rog sa nu le folositi pentru a lua decizii de ordin juridic fiindca orice situatie in care va regasiti poate sa presupuna si alte variabile de care sa tineti cont, un context aparte, o situatie mai complexa sau mai aparte, informatii unice de la un caz la altul. Asadar, oricand doriti sa luati decizii juridice, este esential sa va sfatuiti cu un specialist in legislatia muncii, cu un expert in legislatia muncii, cu un consilier juridic sau cu un avocat specializat in dreptul muncii. Va recomand sa apelati la ajutor specializat daca sunteti in situatia unui conflict de munca sau credeti ca exista un conflict de munca in devenire.
Sanatate maxima si mult succes in tot ce faceti!
Owner si Creator www. marianicutar.ro | Jurnalista si Fotograf | Specializata in Legislatia Muncii, Managementul Resurselor Umane si Securitatea Muncii | Formator Autorizat | Tehnician Nutritionist