Buna dimineata cu 3 aspecte de legislatia muncii:
- Nu exista interdictie de a demisiona. Nimeni, niciodata nu te poate obliga sa ramai in compania lui, indiferent de ce pozitie ocupi, indiferent ce salariu ai primit, indiferent ce acte aditionale ai semnat. Nu mai exista sclavie de ceva timp.
Daca ai fost format profesional, poti fi obligat sa restitui o parte din cheltuielile angajatorului cu formarea ta. Aici este mult de spus. Sunt conditii de indeplinit de ambele parti.
- Demisia nu necesita aprobarea angajatorului. Este vointa salariatului si acesta si-o poate exercita cand doreste. Evident, respectam termenul de preaviz si ne continuam munca in mod corespunzator pe durata preavizului. Adica nu dam petrecere pe biroul sefului si nici nu ne stricam reputatia, oricat de rau si-ar fi stricat-o angajatorii sau superiorii nostri pe durata derularii relatiilor de munca.
Daca exista mai multe tipuri de concedieri, demisia este de un singur tip. Te duci la HR, dai documentul cu pricina si astepti sa iti treaca termenul de preaviz. Asta e tot. Si daca angajatorul doreste sa renunte la termenul de preaviz, este in regula. Este protectia lui, la care are tot dreptul sa renunte.
- Salariata insarcinata poate fi concediata in caz de abatere grava dar aici deja discutam despre fapte wow, grave, de neacceptat. Nu discutam aici despre intarzieri la program, ritm de activitate mai redus, neindeplinirea tuturor sarcinilor din fisa postului, discutii in contradictoriu cu seful samd.
Hartuirea salariatei insarcinate, amenintarile ref. la concediere, scaderile salariale, conditiile de lucru nepotrivite pentru sanatatea mamei si a fatului, retrogradarile si alte aspecte de acest gen sunt nepermise. Daca ajung in instanta, toate sunt taxate corespunzator. Daca nu ajung in instanta, raman pe constiinta. Si asta nu este lucru neinsemnat.
Sa avem o zi minunata si spor in tot ce facem, sa fim oameni si sa nu uitam ca toti culegem roadele muncii noastre!
Dragi cititori, va reamintesc un lucru important despre sectiunea mea de legislatia muncii. Aceste articole de legislatia muncii si managementul resurselor umane sunt pur informative. Va ajuta sa va faceti o idee mai clara despre legislatia muncii si HR. Va rog sa nu le folositi pentru a lua decizii de ordin juridic fiindca orice situatie in care va regasiti poate sa presupuna si alte variabile de care sa tineti cont, un context aparte, o situatie mai complexa sau mai aparte, informatii unice de la un caz la altul. Asadar, oricand doriti sa luati decizii juridice, este esential sa va sfatuiti cu un specialist in legislatia muncii, cu un expert in legislatia muncii, cu un consilier juridic sau cu un avocat specializat in dreptul muncii. Va recomand sa apelati la ajutor specializat daca sunteti in situatia unui conflict de munca sau credeti ca exista un conflict de munca in devenire.
Sanatate maxima si mult succes in tot ce faceti!
Owner si Creator www. marianicutar.ro | Jurnalista si Fotograf | Specializata in Legislatia Muncii, Managementul Resurselor Umane si Securitatea Muncii | Formator Autorizat | Tehnician Nutritionist