Legislatia muncii nu a fost niciodata simpla. Am studiat-o in ultimii 7 ani si inca ma lovesc de lucruri necunoscute. Si asta pentru ca sunt spete si spete, situatii si situatii, contexte care schimba datele lucrurilor.
Astazi discutam despre un aspect deosebit de important din legislatia muncii: Are voie angajatorul sa nu iti elibereze adeverinta de vechime? Este la latitudinea lui daca iti acorda sau nu aceasta adeverinta?
NU, nu este la latitudinea lui daca adeverinta ta de vechime se elibereaza sau nu. Este o obligatie pe care trebuie sa o respecte.
Codul muncii spune ca angajatorul este obligat sa elibereze, la cerere, toate documentele care atesta calitatea de salariat a solicitantul.
Mai mult, la solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate.
In consecinta, iata ca am reusit sa iesim la lumina si pe acest aspect. Nu mai sunt dubii. Adeverinta de vechime se elibereaza in mod obligatoriu de catre angajator. Cine a lucrat in HR stie ca o adeverinta de vechime reprezinta un document care nu se negociaza, nu se conditioneaza, nu se amana, nu se discuta. Este dreptul oricarui salariat.
Sa fim sanatosi, sa avem minte limpede sa le descurcam pe toate si rabdare sa intelegem legislatia muncii!
Dragi cititori, va reamintesc un lucru important despre sectiunea mea de legislatia muncii. Aceste articole de legislatia muncii si managementul resurselor umane sunt pur informative. Va ajuta sa va faceti o idee mai clara despre legislatia muncii si HR. Va rog sa nu le folositi pentru a lua decizii de ordin juridic fiindca orice situatie in care va regasiti poate sa presupuna si alte variabile de care sa tineti cont, un context aparte, o situatie mai complexa sau mai aparte, informatii unice de la un caz la altul. Asadar, oricand doriti sa luati decizii juridice, este esential sa va sfatuiti cu un specialist in legislatia muncii, cu un expert in legislatia muncii, cu un consilier juridic sau cu un avocat specializat in dreptul muncii. Va recomand sa apelati la ajutor specializat daca sunteti in situatia unui conflict de munca sau credeti ca exista un conflict de munca in devenire.
Sanatate maxima si mult succes in tot ce faceti!
Owner si Creator www. marianicutar.ro | Jurnalista si Fotograf | Specializata in Legislatia Muncii, Managementul Resurselor Umane si Securitatea Muncii | Formator Autorizat | Tehnician Nutritionist