Legislatia muncii simplificata este un proiect la care lucrez cu drag si cu spor maxim. Scriu cat de des se poate si imi place mult faptul ca pot sa fac putina lumina acolo unde multi nici nu vor sa intre fiindca legislatia muncii pare dificila si greoaie. Adevarul este undeva la mijloc. Uneori legislatia muncii chiar este dificila. Dar o descurcam si noi cum putem.
Astazi discutam despre ideea de a fi angajati la mai multi angajatori in acelasi timp. Avem voie? Ce zice legislatia muncii? Si daca da, la cati angajatori?
Codul muncii spune ca: “Orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiți sau la același angajator, în baza unor contracte individuale de muncă, beneficiind de salariul corespunzător pentru fiecare dintre acestea.”
Deci din start stim ca avem voie sa lucram la mai multi angajatori. Aici incep lucrurile sa se complice putin dar nu e bai caci stim ca acolo unde este bun simt legislatia muncii tinde sa devina si ea simpla si de bun simt.
- Nu avem voie sa ne angajam la concurenta, EVIDENT! Nici nu se pune problema sa fiti la angajatori care isi doresc unul altuia sa crape :)) Nici nu mai este nevoie sa va explic faptul ca exista confidentialitate, secrete de serviciu, idei si inovatie, inventii si proiecte pilot samd.
- Nu avem voie sa avem prea multe ore insumate pe zi. Daca voi vreti sa imi spuneti ca aveti 2-3 contracte individuale de munca in paralel si fiecare este cu cate 4-6-8 ore, atunci eu ma fac popa si ma las de scris :)) Nu merge, dom’le! Cum sa insumezi 18 ore de munca pe zi si restul le pastrezi pentru ce? Yoga, meditatie? Nu merge. Mai punem si drumul de la un angajator la altul, timpul de facut piata si nu da la socoteala.
Deci nu facem bici. Facem ce spunem ca facem. Si nu facem mai mult decat se poate.
In rest, Dumnezeu sa ne dea sanatate si putere de munca. Putem munci la mai multi angajatori in acelasi timp si beneficiem de salarii corespunzatoare pentru fiecare pozitie pe care o ocupam.
Exemple de care am auzit pana acum: contabila cu 2 ore la mai multi angajatori, personal de curatenie la mai multe firme, redactor la mai multe gazete, bucatar cu 4 ore la o firma de catering si dupa program preda cursuri de bucatarie la o scoala de bucatari samd.
Iata ca legislatia muncii nu ne ingradeste. Ne da voie sa ne miscam si sa ne asiguram salarii mai multe. Dar nici nu trebuie sa uitam ca legea este facuta sa fie respectata si acolo unde legea nu stabileste anumite detalii, precum numarul maxim de angajatori, trebuie sa lasam bunul simt sa decida.
Sa fim sanatosi, sa ne mearga bine si sa avem spor in tot ce facem!
Dragi cititori, va reamintesc un lucru important despre sectiunea mea de legislatia muncii. Aceste articole de legislatia muncii si managementul resurselor umane sunt pur informative. Va ajuta sa va faceti o idee mai clara despre legislatia muncii si HR. Va rog sa nu le folositi pentru a lua decizii de ordin juridic fiindca orice situatie in care va regasiti poate sa presupuna si alte variabile de care sa tineti cont, un context aparte, o situatie mai complexa sau mai aparte, informatii unice de la un caz la altul. Asadar, oricand doriti sa luati decizii juridice, este esential sa va sfatuiti cu un specialist in legislatia muncii, cu un expert in legislatia muncii, cu un consilier juridic sau cu un avocat specializat in dreptul muncii. Va recomand sa apelati la ajutor specializat daca sunteti in situatia unui conflict de munca sau credeti ca exista un conflict de munca in devenire.
Sanatate maxima si mult succes in tot ce faceti!
Owner si Creator www. marianicutar.ro | Jurnalista si Fotograf | Specializata in Legislatia Muncii, Managementul Resurselor Umane si Securitatea Muncii | Formator Autorizat | Tehnician Nutritionist