Legislatia muncii nu este simpla dar poate fi simplificata si explicata pe intelesul tuturor. Fiindca am cursuri de legislatia muncii si managementul resurselor umane, fiindca am lucrat alaturi de cativa dintre cei mai priceputi consilieri juridici din Romania, fiindca inca mai pastrez legatura cu multi din ei, va scriu cat de des se poate.
Astazi discutam despre indemnizatia de neconcurenta. Cat se plateste? Cum se plateste? In ce cuantum se acorda?
Ce este indemnizatia de neconcurenta? Reprezinta o cheltuiala a angajatorului cu salariatii cu care s-a incheiat clauza de neconcurenta.
Ce este clauza de neconcurenta? La incheierea contractului individual de munca sau pe parcursul executarii acestuia, partile pot negocia si cuprinde in contract o clauza de neconcurenta prin care salariatul sa fie obligat ca dupa incetarea contractului sa nu presteze, in interes propriu sau al unui tert, o activitate care se afla in concurenta cu cea prestata la angajatorul sau, in schimbul unei indemnizatii de neconcurenta lunare pe care angajatorul se obliga sa o plateasca pe toata perioada de neconcurenta.
Codul muncii spune ca indemnizatia de neconcurenta lunara datorata salariatului nu este de natura salariala. Indemnizatia de neconcurenta se negociaza si este de cel putin 50% din media veniturilor salariale brute ale salariatului din ultimele 6 luni anterioare datei incetarii contractului individual de munca sau, in cazul in care durata contractului individual de munca a fost mai mica de 6 luni, din media veniturilor salariale lunare brute cuvenite acestuia pe durata contractului.
Asa cum era de asteptat, indemnizatia de neconcurenta reprezinta o cheltuiala efectuata de angajator. Se plateste lunar si pe toata perioada de neconcurenta. Nu incetam plata indemnizatiei de neconcurenta daca ne razgandim brusc si subit. Ne dam seama ca poate fostul angajat nu reprezinta o amenintare asa de mare. Poate nu ar mai fi cazul sa ii viram banii pentru indemnizatia de neconcurenta… Asa nu! Clauza de neconcurenta are efect pe perioada stabilita intre parti si maxim 2 ani de la incetarea contractului de munca.
Cam atat astazi pentru clauza de neconcurenta. Promit sa mai revin si cu alte subiecte interesante de legislatia muncii 🙂
Sa fim sanatosi, sa auzim de bine si sa avem succes in tot ce facem!
Dragi cititori, va reamintesc un lucru important despre sectiunea mea de legislatia muncii. Aceste articole de legislatia muncii si managementul resurselor umane sunt pur informative. Va ajuta sa va faceti o idee mai clara despre legislatia muncii si HR. Va rog sa nu le folositi pentru a lua decizii de ordin juridic fiindca orice situatie in care va regasiti poate sa presupuna si alte variabile de care sa tineti cont, un context aparte, o situatie mai complexa sau mai aparte, informatii unice de la un caz la altul. Asadar, oricand doriti sa luati decizii juridice, este esential sa va sfatuiti cu un specialist in legislatia muncii, cu un expert in legislatia muncii, cu un consilier juridic sau cu un avocat specializat in dreptul muncii. Va recomand sa apelati la ajutor specializat daca sunteti in situatia unui conflict de munca sau credeti ca exista un conflict de munca in devenire.
Sanatate maxima si mult succes in tot ce faceti!
Owner si Creator www. marianicutar.ro | Jurnalista si Fotograf | Specializata in Legislatia Muncii, Managementul Resurselor Umane si Securitatea Muncii | Formator Autorizat | Tehnician Nutritionist