Legislatia muncii nu este o materie preferata pentru multi dintre angajatii din Romania. Si nici pentru multi angajatori, desigur. Pentru asta apelam la specialisti in legislatia muncii, fiindca ei isi dedica tot timpul si toata energia ca sa descalceasca acest domeniu foarte complex.
Un aspect pe care mi l-au ridicat sub privire multi oameni a fost cel referitor la modul in care se termina relatia dintre un angajator si un angajat.
Imi povestesc ce s-a intamplat, imi spun ca sunt suparati, evident ca ii intreb cum mama lui de contract a incetat si faza tare este ca multi oameni nu stiu.
Pai, bine! A fost demisie, concediere, incetare de drept, incetare cu acordul partilor?
Aici intervine de multe ori surpriza cititorilor mei. „Dom’le, eu nu stiu decat ca nu mai vin la munca. Asa mi-a zis seful cel mare. Nu ma pricep la legislatia muncii asa bine. O fi fost ceva acolo….”
Nu vreti sa stiti de cate ori mi se spune chestia asta. Si apoi intervin cautari, dezgropari de documente, citirea lor cu respiratie ingreunata si sudoare de rigoare. „Deci… cica a fost incetare cu acordul partilor… Asa scrie in documentul de la ei.”
Bun! Deci a fosat incetare cu acordul partilor.
Dragilor, relatiile dintre angajat si angajator se pot termina asa:
- demisie – angajatul zice ca pleaca si isi manifesta vointa. Nu are nevoie de acordul angajatorului, doar sa respecte preavizul. Exista si demisie fara previz dar despre chestiunea aceasta discutam intr-o alta postare de legislatia muncii. I promise you!
- concediere – angajatorul spune angajatului ca nu mai continua raporturile de munca. Concedierea este de mai multe tipuri si este o treaba complexa, cu chestiuni numeroase, discutii, preaviz, reglari de conturi samd.
- incetare cu acordul partilor – cand ambele parti implicate (angajatul si angajatorul) decid de comun acord ca relatia nu este una buna. Si atunci decid sa se desparta in mod amiabil. Se calculeaza si ziua plecarii astfel incat compania sa nu fie descoperita si angajatului sa ii fie ok.
- incetare de drept – cand un contract inceteaza fiindca nu mai poate continua, in baza legii. Aici sunt mai multe temeiuri legale, adica mai multe motive care decurg din lege, care spun ca un contract a ajuns la final.
Evident ca nu suntem toti specialisti in legislatia muncii. Evident ca nu putem intelege toate temeiurile legale si nu citim Codul muncii din pasiune si cu ochii inchisi. Dar va rog sa il cititi cu pixul in mana si sa va luati notite. Asta pentru ca sunteti angajati in Romania si e bine sa intelegeti ce semnati, ce se cere de la voi, daca e legal ce se cere, daca e legal ce faceti.
Legislatia muncii nu e simpla, stiu. O mai descalcesc si eu cat se poate, cat apuc. Scriu dupa ce imi termin programul de lucru si de obicei asta se intampla destul de tarziu fiindca am si copii si atunci va dati seama ca dupa munca vin copiii. Dar promit sa mai scriu si sa mai discutam chestiuni de legislatia muncii fiindca sunt necesare.
Asa cum bine stiti multi dintre voi, nu cer bani pentru sfaturile de legislatia muncii pe care le ofer. Este ceva ce fac pentru ca tot ce stiu in materie de legislatia muncii mi-a fost oferit de fosta mea sefa si a facut-o cu talent si har. Si mi-a deschis ochii. Si mi-a raspuns cu blandete la orice intrebare am avut pe acest domeniu. Si cred ca orice cadou trebuie dat mai departe, atat cat ma pricep si eu. Nu sunt experta in legislatia muncii si nici nu cred ca voi face vreodata acest pas, fiindca nu vreau sa lucrez in acest domeniu.
Dar sunt pasionata de legislatia muncii in asa masura incat sa ma instruiesc singura, sa citesc, sa imi cumpar cartile specialistilor din domeniu, sa ma tin la curent cu spete de legislatia muncii si sa o mai sun din cand in cand pe fosta mea sefa, sa ma mai lumineze putin.
Dragi cititori, va reamintesc un lucru important despre sectiunea mea de legislatia muncii. Aceste articole de legislatia muncii si managementul resurselor umane sunt pur informative. Va ajuta sa va faceti o idee mai clara despre legislatia muncii si HR. Va rog sa nu le folositi pentru a lua decizii de ordin juridic fiindca orice situatie in care va regasiti poate sa presupuna si alte variabile de care sa tineti cont, un context aparte, o situatie mai complexa sau mai aparte, informatii unice de la un caz la altul. Asadar, oricand doriti sa luati decizii juridice, este esential sa va sfatuiti cu un specialist in legislatia muncii, cu un expert in legislatia muncii, cu un consilier juridic sau cu un avocat specializat in dreptul muncii. Va recomand sa apelati la ajutor specializat daca sunteti in situatia unui conflict de munca sau credeti ca exista un conflict de munca in devenire.
Sanatate maxima si mult succes in tot ce faceti!
Owner si Creator www. marianicutar.ro | Jurnalista si Fotograf | Specializata in Legislatia Muncii, Managementul Resurselor Umane si Securitatea Muncii | Formator Autorizat | Tehnician Nutritionist