Salariata care anunta cu privire la existenta unei sarcini se bucura de drepturi si beneficii naturale. La recomandarea medicului specialist, salariata insarcinata va avea programul redus (cu pastrarea salariului integral), va putea avea sarcini de lucru eliminate sau modificate, felul muncii se poate modifica, programul de lucru poate suferi modificari. Totul se realizeaza pentru sanatatea ei si a viitorului bebelus.
Insa astazi discutam si despre un subiect care stiu ca ne macina pe multi. Ce se intampla cand salariata insarcinata are contractul de munca incheiat pe durata determinata?
Ei bine, orice contract incheiat pe durata determinata inceteaza de drept la data la finalul perioadei de desfasurare. Sa spunem ca azi incheiem un contract de munca pe o durata de 6 luni. Ei bine, contractul de munca inceteaza de drept la finalul acestor 6 luni, fix in ziua care este trecuta si in cuprinsul contractului de munca.
La aceasta data, indiferent de sarcina salariatei, contractul de munca inceteaza de drept. DOAR atunci cand ambele parti, salariata si angajatorul, sunt de acord sa prelungeasca perioada contractului de munca, respectivul contract poate fi prelungit peste data la care acesta trebuia sa inceteze de drept.
Asadar, salariata insarcinata va putea continua raporturile de munca si dupa data de incetare a contractului daca exista consens si se doreste acest lucru.
Owner si Creator www. marianicutar.ro | Jurnalista si Fotograf | Specializata in Legislatia Muncii, Managementul Resurselor Umane si Securitatea Muncii | Formator Autorizat | Tehnician Nutritionist